Kuzey İngiltere'nin Yorkshire kentinde büyüyen 40 yaşındaki Raffia Arshad, 11 yaşından beri hukuk alanında çalışmak istiyor.

Müslüman kadın İngiltere’nin ilk başörtüsü takan hakimi oldu

Batı dünyasında başörtüsü takan ilk hakim olan İngiltere’de bir kadın genç Müslümanlara ilham vermeyi umuyor.

Kuzey İngiltere’nin Yorkshire kentinde büyüyen 40 yaşındaki Raffia Arshad, 11 yaşından beri hukuk alanında çalışmak istiyordu.

Bir avukat olan Raffia Arshad geçen hafta Midlands bölge hakimi yardımcısı olarak atandı.

Raffia Arshad, atanmasının dünyanın en saygın hukuk sisteminde çeşitlilik adına harika bir haber olduğunu belirterek, yargı bürosunun çeşitliliği teşvik etmek istediğini, ancak onu tayin ettiklerinde büronun başörtüsü taktığını bilmediklerini söyledi.

Metro gazetesine yaptığı açıklamada Arshad, ‘’Bu bütün kadınlar için önemlidir, ama Müslüman kadınlar için özellikle çok önemlidir’’ diye konuştu.

Üç çocuk annesi Raffia Arshad, son 17 yıldır çocuk davaları, zorla evlendirme, kadın sünneti ve İslami hukuk ile ilgili diğer davalara bakıyor. Ailesinde üniversiteye giden ilk kişi olan Arshad aynı zamanda İslami aile hukuku konusunda  bir metin kaleme aldı.

İngiltere yüksek mahkeme kraliyet dairesi başkanı tarafından atanması Raffia Arshad için hoş bir haber olmasına rağmen, o bu haberi paylaşan diğer insanların mutluluğunun kendisi için ‘çok daha büyük’ olduğunu açıkladı.

Arshad açıklamasında, ‘’İnsanlardan, erkeklerden ve kadınlardan çok fazla e-posta aldım. Yazılanlarda bir başörtüsü taktıklarını ve bir yargıç bile olsa bir avukat olamayacaklarını düşündüklerini söyleyen kadınlar öne çıkıyor’’ diye konuştu.

Ancak Raffia Arshad, başörtüsü takması tercihi nedeniyle düzenli olarak mahkeme salonunda ayrımcılığa maruz kalabilir. Çünkü bazen bir mahkeme çalışanı veya bir müşteri ile karıştırılabilir.

Raffia Arshad, son zamanlarda kendisine bir müvekkilinin kendisinin müvekkil mi, tercüman mı olup olmadığını ve iş tecrübesi içinde bulunup bulunmadığını sorduğunu anlatarak, ‘’Bunu söyleyen kişiye karşı hiçbir şeyim yok ama bir toplum olarak, mahkemelerde çalışan biri için bile, üst kademedeki profesyonellerin bana benzemediğine dair ön yargılı bir görüş var’’ dedi.

2001 yılında bir aile üyesi Raffia Arshad’a, Inns Hukuk Fakültesi’nde bir burs için yapılacak bir görüşmede başörtüsü takmamasını tavsiye etmiş ve başörtüsünün şansını etkileyeceğini söylemiş. Arshad bununla ilgili olarak ‘’Başörtümü takmaya karar verdim çünkü benim için kişinin olduğu gibi görünmesi çok önemli’’ diye konuştu.

Öte yandan St Mary’s Aile Hukuku Odaları ortak başkanları, Arshad’ın atama haberlerini duydukları için çok mutlu olduklarını söylediler.

Vickie Hodges ve Judy Claxton yaptıkları açıklamada, ‘’Raffia, Müslüman kadınların yasada ve baroda başarılı olmalarının yolunu açtı ve meslekte eşitlik ve çeşitliliği teşvik etmek için yorulmadan çalıştı. Bu atama hak edilen ve tamamen liyakat üzerine kuruludur ve St Mary’s Aile Hukuku Odaları kendisiyle gurur duymaktadır ve ona her zaman başarı dilemektedir’’ diye konuştular.

The National