ABD Başkanı Donald Trump

Trump: Bu hafta Çin’e karşı harekete geçeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada Hong Kong’da yeni bir ulusal güvenlik yasası uygulama çabalarından dolayı bu hafta Çin’e karşı harekete geçmeye hazırlandıklarını söyledi ancak bu konuda daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı.

Beyaz Saray’da gerçekleştirilen basın toplantısı sırasında gazetecilerin, Çin’e Hong Kong’daki eylemleri yüzünden yaptırımlar uygulanıp uygulanmayacağı sorusu üzerine Trump “Şimdi bir şeyler yapıyoruz. Bunu çok heyecan verici bulacağınızı düşünüyorum. Ancak bunun hakkında bugün konuşmayacağım” dedi.

Trump bu konuyla ilgili başka bir soruya “Hafta sonundan önce bunu duyacaksınız. Çok güçlü bir şey bence” şeklinde cevap verdi.

Trump’ın açıklamalarından önce salı günü daha erken saatlerde açıklama yapan ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Çin’in, Hong Kong’daki ulusal güvenlik yasası konusunda “büyük bir hata” yaptığını söyleyerek faaliyetlerini topraklarından çekmek isteyen ABD şirketlerinin harcamalarının Washington tarafından karşılanacağına dair taahhütte bulundu.

Fox News kanalına açıklamalarda bulunan Trump’ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Çin’in Hong Kong’a karşı davranışlarını “çok rahatsız edici’’ olarak nitelendirdi. Kudlow, ‘’Açık söylemek gerekirse, Çin büyük bir hata yapıyor’’ dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany bir basın brifinginde Trump’ın, güvenlik yasası yüzünden Pekin yönetiminden rahatsız olduğunu ve “Çin’in ele geçirmesi halinde Hong Kong’un mali bir merkez olarak nasıl kalmaya devam edeceğini’’ anlamakta zorluk çektiğini söyledi.

Pekin tarafından önerilen güvenlik yasası, Hong Kong’un özerkliğine sınırlama getirilmesine yol açacak ve söz konusu yasanın Çin parlamentosu tarafından perşembe günü onaylanması bekleniyor.

Aktivistlerin bu konuda yarın yeni protestolar düzenlenmesi için internet üzerinden çağrıda bulunması karşısında dün açıklama yapan Hong Kong Polisi, kamu düzeninin bozulmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Polis, protestoların trafiği engellememesi gerektiğini belirterek, yasa dışı bir şekilde karışıklığa yol açan kişilere hapis cezası uygulanacağına dair uyarıda bulundu.

Pekin yönetiminin geçen hafta yeni bir ulusal güvenlik yasası çıkarma önerisi, Çin’in Hong Kong’un sahip olduğu özgürlükleri bastırmayı amaçladığını söyleyen protestocuların büyük gösteriler düzenlemesine yol açtı.

Pazar günü binlerce protestocu geçen yılki şiddetli protesto dalgasından bu yana görülen en büyük protestolarda polisle çatışmaya girdi. Çin’in şehri kontrol altına alma olasılığı finansal piyasalarda dalgalanmalara yol açtı.

Protestocular geçtiğimiz hafta önerilen ulusal güvenlik yasasının, Çin anakarasındaki güvenlik kurumlarının Hong Kong’da şube açmasının önünü açtığını düşünüyor.

Diğer yandan Hong Kong yetkilileri ise şehrin özerkliğine yönelik bir tehdit bulunmadığı konusunda ısrar ediyor.

Şarkul Avsat