36 ülke borçlarının ertelenmesini talep etti

Fakir ülkelerin borçlarının askıya alınması için başlatılan G20 girişiminin ilk ayında, 36 ülke borç erteleme hizmetinden yararlanmak için başvuruda bulundu. Buna göre, borçları ertelenmeye uygun olan ülkeler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı kullanmak üzere 14 milyar dolara kadar olan borçlarını erteleyebilecek.

Girişimin uygulanmasını izlemek, borçların geri ödeme taleplerini tartışmak ve değerlendirmek için, Suudi Arabistan’ın başkanlığındaki G20’ye bağlı Uluslararası Finansal Yapı Çalışma Grubu, Perşembe günü olağanüstü sanal bir toplantı gerçekleştirdi. G20’ye üye ülkeler, fakir ülkelerin koronavirüs salgınıyla mücadele için tüm yeteneklerini kullanmasını desteklemek ve salgının ekonomi üzerindeki etkilerini hafifletmek için geçtiğimiz ay borçların geri ödemesinin belirli bir süre için ertelemeyi kabul etti.

Fransa ve Güney Kore’nin başkanlık ettiği olağanüstü sanal toplantı, borç erteleme hizmeti girişiminin uygulanmasının ilk haftaları için ortak ön değerlendirmeye ulaşmayı ve göze çarpan tüm konuları tartışmayı amaçlıyor.

G20 bünyesinde yer alan Uluslararası Finansal Yapı Çalışma Grubu’ndaki Suudi Arabistan ekibinin başkanı olan Bender el-Hamali, borçların geri ödenmesini erteleme girişiminin, G20’nin tarihinde elde edilen en önemli başarılardan biri olduğunu açıkladı.

Hamali, “Girişimin uygulanmasının ilk ayında, 36 ülke borçlarını ertelemek için talepte bulundu. Dünya Bankası tarafından yapılan ilk tahminler, yoksul ülkelerin salgın hastalıklara karşı mücadelelerini geliştirmelerine yardımcı olmak için 14 milyar dolardan fazla anlık likiditenin sağlanabileceğine işaret ediyor. Çok taraflı kalkınma bankaları ve özel sektör alacaklıları da dahil olmak üzere daha fazla alacaklının bu girişime katılması, sağlanacak likiditenin miktarını daha da yükseltebileceğini gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

G20’deki Uluslararası Finansal Yapı Çalışma Grubu üyeleri, Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Uluslararası Finans Enstitüsü, Paris Kulübü ve bir dizi bölgesel kalkınma bankasından uzmanların toplantısına katıldı. Bu girişimde tüm resmi alacaklılar da yer alırken, özel sektör ve uluslararası kalkınma bankaları bu girişime katılmaya davet edildi.

Suudi Arabistan liderliğindeki G20 grubu, tüm ortaklarıyla birlikte bu girişimde çalışmaya, kaydedilen ilerlemeyi izlemek ve takip etmek için net bir çerçeve oluşturmaya ve önemli taraflarla işbirliği yapmaya devam edecek.

Suudi Arabistan liderliğindeki G20’nin Uluslararası Finansal Yapı Çalışma Grubu, Temmuz ayında G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankaları başkanlarının katılımıyla yapılacak toplantıya hazırlık amacıyla, borç erteleme hizmeti girişimindeki uygulamaları incelemek için 23 Haziran’da olağanüstü bir toplantı yapacak.

Şarkul Avsat