Hindistan’da Binesh G Paul, müşterilerinin yüzlerinin fotoğrafını yüksek çözünürlüklü baskı ile maskelere aktarıyor. Paul, siparişlere yetişemediğini söyledi.
Paul, Hindistan’da koronavirüs nedeniyle bütün işler durma noktasına geldiği sırada dijital baskı stüdyosunda ürettiği maskelerin satışı sayesinde ayakta kaldı.
MASKE ARDINDA KİMLİK BELİRSİZLİĞİ YOK
Hindistan’da halka açık alanlarda koronavirüsün bulaşmasını engellemek amacıyla maske takılması zorunlu hale geldi, ancak pek çok kişi kendilerini virüsten korumaya yardımcı olabilecek bir bez parçasının arkasında, kim olduklarının anlaşılmamasından yakınıyordu.
Derken dijital işlerle uğraşan bir sanatçı insanların fiziksel görünüşlerini korumalarına imkan verecek yeni bir çözüm ile ortaya çıktı ve satışlar patladı.
Kerala’nın güney eyaleti Etumanoor’dan Binesh G Paul maske üstüne yaptığı dijital baskı ile insanların kendileri gibi görünmelerini sağlıyor.
Paul, “Maskeler yüzünden insanların kim olduğu anlaşılmıyor. Ben onlara hem güvende olmaları hem de kolayca tanınabilmeleri için bir imkan sağlıyorum” dedi.
10 yıldır dijital fotoğraf stüdyosu işleten Paul, alışverişe gidip de bakkal kendisini maskenin arkasından tanımadığında aklına gelen fikri uygulamaya karar verdi.
KİŞİYE ÖZEL MASKE ÜRETİMİ ARTTI
Paul, “Ben bu mağazanın düzenli müşterisiyim, fakat dükkan sahibi beni tanıyamadı. Yüzümün fotoğrafını maskeye basmayı düşündüm” dedi.
Yüzünün baskısını yaptığı maske ile dikkat çeken Paul’e, arkadaşları bu türden maskeler üretip satmasının iyi olacağı söyledi. Sonra da kişiye özel maske siparişleri akmaya başladı.
Paul bütün ülkede dört bin maske sattı ve her gün yüklü siparişler alıyor. İki farklı türde maskelerden biri 0,79 dolar ve diğeri de 1,32 dolar.
Hindistan hükümeti tüm ülkede 150 bin vaka ile koronavirüs salgını yayılmış durumdayken hastalığın bulaşmasını önlemek için maske takma zorunluluğu getirdi.
38 yaşındaki dijital sanatçı, boyayı kart, kağıt, kumaş ya da plastik gibi malzemelere aktarmak için ısı kullanan bilgisayara baskı tekniği olan boya süblimasyon baskısı yöntemini kullanıyor.
Müşterinin yüksek çözünürlüklü resmini beyaz kumaş maskeye aktarmak için 40 saniye boyunca 360 derecede süblimasyon baskısı yapılıyor.
Tüm işlem yirmi dakikada tamamlanıyor, ancak siparişler günden güne artıyor. Paul her biri 330 dolar olan üç baskı makinesi daha satın aldı.
Paul, “Stüdyomuz kapandığı için karantina nedeniyle üzgündüm. Zarar ettim ve stüdyonun geleceği için endişeliydim. Fakat işim tekrar canlandığı için sevinçliyim” dedi.
The National