Irak’ta bir hafta sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Irak Sağlık ve Güvenlik Yüksek Komitesi yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgınına karşı alınacak yeni tedbirler kapsamında toplandı. Komitenin almış olduğu kararlar arasında yarından itibaren uygulanmaya başlayacak olan bir haftalık sokağa çıkma yasağı da yer aldı. Ayrıca Komite, sokağa çıkan tüm vatandaşlar için maske takma zorunluluğunu getirdi. 

Irak Hükümeti İletişim Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Başbakan Mustafa el-Kazımi başkanlığında toplanan Sağlık ve Ulusal Güvenlik Yüksek Komitesi ile Parlamenter Kriz Kabinesinin bir dizi karar üzerinde anlaşmaya vardığı belirtildi. Bir araya gelinen  bu ortak toplantıda, 31 Mayıs’tan itibaren 1 hafta boyunca Bağdat basta olmak üzere ülkenin tüm illerinde sokağa çıkma kısıtlamasının  uygulanmasına yer verildi.

İletişim Ofisi’nin açıklamasına göre, alınan kararlar arasında her vatandaşın sokağa çıkmadan önce maske takmasının zorunlu olduğu aksi taktirde sokağa çıkmasına izin verilmeyeceği açıklanırken kapasitesinin yüzde ellisinden fazla yolcu taşıyan her araca trafik polisi tarafından cezai işlem uygulanacağı bildirildi. Açıklamada,  araçlarda maskesiz seyahat eden yolcularında aynı cezai işleme tabi tutulacağı belirtildi.

Alınan karar kapsamında; market, manav ve fırınların 5 kisiden fazla çalışanın bulunmaması ve maske takması şartıyla faaliyet gösterebileceğine yer verildi. Diğer taraftan tedbir kararına uymayan işletmecilere ait iş yerlerinin kapatılacağı bildirildi.

Talimatlarda, restoranların eve/adrese servis şeklinde satış yapmalarına izin verildiği ve restoranda  herhangi bir müşteriye hizmet verilmesi  halinde müessesenin  kapatılacağı açıklandı. Tüm çalışanların maske takması şartıyla eczanelerinde faaliyette olacağı  talimatlar kapsamında unutulmadı.

Yapılan açıklamada, bütün resmi kurumların kapalı olduğu bildirilirken bunlardan sadece sağlık ve güvenlik kurumlarının, elektrik hizmet dairelerinin, belediyelerin, tarım ve su kaynakları hizmet birimlerinin yasaktan istisna tutulduğu duyuruldu.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 306 kişiye koronavirüs teşhisi koyulduğunu açıklarken, ülke genelinde toplam vaka sayısının 6179’a yükseldiğini bildirdi.

Bakanlık, Facebook sayfasından yapmış olduğu açıklamada; koronavirüs nedeniyle 10 kişinin daha hayatını kaybetmesi sonucu salgında ölenlerin sayısının 195’e ve iyileşenlerin sayısının yeni taburcu olan 66 kişiyle 3110’a yükseldiğini duyurdu.

Şarkul Avsat