Suudi Arabistan kademeli olarak normal yaşama geri dönüyor

Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan önlemleri, camilerin ibadete açılması, iş yerlerinin faaliyete geçmesi ve iç hat uçuşların başlaması gibi kademeli olarak hafifleterek normale yaşama geri dönmeye başladı.

Kral Selman bin Abdulaziz’in onayladığı normalleşme planının ikinci aşamasına göre 31 Mayıs’tan 20 Haziran’a kadar Mekke hariç ülkenin tamamında 06.00-20.00 saatlerinde sokağa çıkılabilecek.

Sokağa çıkılmasına izin verilen süre içerisinde restaurant ve kafeler kapılarını müşterilerine açarken, güzellik salonları, kuaförler, spor salonları, eğlence merkezleri ve sinemalar gibi sosyal mesafe kuralının uygulanamayacağı mekanlar kapalı kalmaya devam edecek.

Medine’deki Mescid-i Nebevi de dahil ülkedeki 90 bin camide cuma ve cemaat namazlarının kılınmasına izin verilecek.

Bugünden itibaren, Sağlık Bakanlığı ve ilgili taraflarla koordineli olarak İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenen kontrollere göre Bakanlıklar, devlet kurumları ve özel sektör şirketlerinde çalışmalar yeniden başlayacak.

Ayrıca iç hat uçuşları ile bölgeler arasında yolcu trenleri gibi farklı ulaşım vasıtalarıyla seyahatler de başlayacak.

Düğün ve cenaze taziyeleri gibi sosyal etkinliklere de 50 kişiyi aşmamak ve sosyal mesafeye dikkat etmek şartıyla izin verilecek.

Mekke’de ise 06.00 ila 15.00 saatlerinde sokağa çıkılmasına izin verilirken, yasağın olmadığı saatlerde özel araçla bölgeler ve şehirler arasında ulaşım sağlanabilecek.

İçişleri Bakanlığı, tüm prosedürlerin Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık verilerinin gerektirdiği şekilde katı önlemlere geri dönme konusunda periyodik olarak değerlendirmeye tabi olduğunu belirterek, vatandaşlar, ülkede yaşayan yabancılar ve işverenlere ihtiyati ve önleyici tedbirlere uyma çağrısında bulundu.

Bakanlık ayrıca sokağa çıkarken maske takmayan, sosyal mesafeye dikkat etmeyen ve iş yerlerine girerken ateşinin ölçülmesine izin vermeyen kişilere bin riyal, önleyici protokollere uymayan özel sektör kuruluşları için de 10 bin riyal para cezası verileceğini açıkladı.

Şarkul Avsat