Suudi Arabistan’ın koronavirüse karşı aldığı önlemler

Kral Faysal Araştırma ve İslami Çalışmalar Merkezi tarafından hem Arapça hem de İngilizce olarak yayınlanan rapor, Suudi Arabistan Krallığı’nın koronavirüs salgınının sonuçlarıyla ve salgınla mücadele için aldığı önlemleri ortaya koydu.

Raporda Krallığın salgına karşı aldığı erken önlemler hakkında bilgi verildi. 27 Şubat’ta Suudi Arabistan Krallığı, ülkenin içinden ve yurtdışından umre ziyaretlerini askıya alarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından övgü almıştı. Ayrıca, ilk vakaların görüldüğü Katif Valiliği’ne giriş çıkışlar engellendi.

Aynı zamanda ülkenin tüm bölgelerinde tamamen veya kısmi bir yasak uygulamaya başladı, tüm eğitim kurumlarında eğitime ara verilmesinin yanı sıra, tüm hükümet kurumlarında ve özel sektörde çalışma askıya alındı ve uzaktan çalışma ve eğitim mekanizmasına geçildi. Ayrıca, camiler, tiyatro ve sinema salonları, ticaret merkezleri ve restoranlar kapatıldı ve diğer halka açık yerlerde toplantılar önlendi, zorunluluklar dışında evden çıkmak yasaklandı. İç ve dış hat uçuşları durduruldu.

Finansal destek paketleri

Öte yandan Krallık, pandeminin kurumsal ekonomi (devlet) ve birey (vatandaşlar ve şirketler) üzerindeki olumsuz etkileriyle karşı karşıya kaldı ve tüm bunları 177 milyar riyal (47 milyar dolar) tutarındaki mali destek paketleri ve Suudi Arabistan’daki çalışanların maaşlarının yüzde 60’ını ödeme taahhüdü ile telafi etti.

Krallık tarafından atılan adımlar, yukarıda belirtilenlere ek olarak, dünyanın birçok ülkesinin sağlık felaketi karşısında aldığı önlemlerle uyumluydu; hükümet harcamalarını azaltmak, ekonomiyi teşvik etmek ve desteklemek için yüzlerce milyar riyalden oluşan mali paketler sağlamak, borçları yeniden yapılandırarak işlerini kaybeden işçilere finansman sağlamak veya üç ay boyunca özel sektör çalışanlarının ücretlerini ödeyerek, işverenlerin vergi ödemelerini ertelemelerine, bazı hükümet ücretlerini iptal etmelerine, sağlık sektörünü tüm ihtiyaçları ile desteklemelerine ve gıda ithal etmelerine izin vererek, vatandaşların ve sakinlerin ihtiyaçlarını ve pandeminin insanlar üzerindeki etkisini azaltmak için Krallık tarafından alınan diğer bir dizi önlemi kapsıyor.

Mali destek ve ücretsiz tedavi

İnsanlık düzeyinde Krallık, Dünya Sağlık Örgütü’ne 10 milyon dolar maddi destek sağladı ve pandeminin etkilerinden muzdarip bazı ülkelere büyük miktarlarda farklı tıbbi ekipman bağışlamanın yanı sıra uluslararası yardım çalışmalarına 500 milyon dolar katkıda bulundu. Ayrıca, Filistin halkına karşı görevini unutmadı; Filistinlilerin salgının etkileriyle başa çıkmasına yardımcı olmak için 10 milyon riyal (2,66 milyon dolar) destek sağladı.

Pandemi ile mücadele alanında Krallık’a özgü olan çalışmalar ise şu şekilde; Resmi ikamet düzenlemelerine aykırı olsa bile, vatandaşlarına ve ülkesinde ikamet edenlere ücretsiz ve eksiksiz bir tedavi sağlamak ve yaklaşık 3 bin 500 okul kuruluşunu aşırı kalabalıklaşmayı önlemek için gurbetçilerin geçici konutlarına dönüştürmek, Kral Selman’ın ülkedeki herkese kriz boyunca ilaç ve gıda desteği sağlaması, Krallığın Çin GBI Grubu ile virüs için 9 milyon tıbbi test yapmak, altı teknik laboratuvar kurmak ve bu alanda uzmanlaşmış 500 uzman ve teknisyen sağlamak için 265 milyon dolarlık sözleşme imzalaması. 19 Mayıs itibariyle yapılan testler, salgın riski en fazla olan tüm gruplar için 618 binden fazla teste ulaştı.

Öte yandan, pandemi Krallığın şu anki oturumundaki G20’ye  liderlik etme rolünü yerine getirmesini engellemedi, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında grubun liderleri ile sanal bir konferans düzenlendi ve konferans çeşitli kararlarla sonuçlandı, bunlardan en önemlisi: grubun ülkeleri, gelişmekte olan ülkelere borçlu olunan küresel ekonomiyi desteklemek için 7 trilyon dolar taahhütte bulundu.

Al Arabiya