Endonezyalılar bu sene hacca gitmeyecek

Dünya’nın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Endonezya, koronavirüs salgını nedeniyle vatandaşlarının bu sene Suudi Arabistan’daki hacca katılmalarına izin vermeyeceğini duyurdu.

Her Müslümanın yapabiliyorsa hayatında bir defa yapması gereken Hac ibadetine, bu sene Endonezya’dan 220 binin üzerinde Müslümanın katılması bekleniyordu.

Küresel salgının hac ibadetinin yapılmasını ikilemde bırakmasına rağmen Suudi Arabistanlı yetkililer, temmuz ayının sonunda yapılması gereken Hac için son kararlarını daha açıklamadılar.

HAC VE UMRE KATILIMI DURDURULDU

Endonezya Din İşleri Bakanı Fahrul Razı, başkent Cakarta’da yaptığı basın açıklamasında “Suudi Arabistan yetkililerinin kesin bir bilgi sunmadaki başarısızlıkları nedeniyle Hükümet, 2020 haccına katılımı iptal etmeye karar verdi. Bu alınması zor ve üzücü bir karardı. Ancak hacı adaylarımızı ve Hac çalışanlarımızı korumak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistanlı yetkililer, dünya genelinde milyonlarca insanın katıldığı Hac ve Umre ibadetlerinin bir sonraki duyuruya kadar durdurulduğunu açıklamışlardı.

Din işleri Bakanı, geçtiğimiz ay Endonezya’nın, Riyad’dan hac konusundaki kararlarını açıklamalarını talep ettiğini ve Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo’nun, konu ile ilgili Suudi Arabistan Kralı Selman ile telefonla görüştüğünü de belirtti.

Razı, Cakarta’nın daha önce, ülkesinden hacca gideceklerin sayısının yarıya indirmeye karar verdiklerini ancak aldıkları son kararla bu sene Endonezya’dan hacca kimsenin gitmemesine karar verdiklerini ifade etti.

“ALLAH’IN BAŞKA BİR PLANI VAR”

Dünyanın dört bir tarafından gelen yaklaşık 2,5 milyon hacı, Temmuz ayının sonunda başlaması planlanan bir hafta kadar süren ibadette Mekke ve Medine şehirlerine akın ediyor.

Hac ibadeti, Suudi Arabistan için önemli bir gelir kaynağı ancak milyonlarca kişinin Mekke’deki dini alanlara akın etmesi halinde koronavirüsünün yayılma riski de bulunuyor.

Din İşleri Bakanlığının internet sayfasına göre, Endonezya’nın bu seneki hac kotası 221 bin kişiydi ve bu kotanın yüzde 90’dan fazlası kayıtlarını yaptırmıştı.

Endonezya’nın aldığı bu karar, yıllardır hacca gitmek için bekleyen kişiler için hayal kırıklığı oldu.

37 yaşındaki kamu personeli Ria Taurisnawati, “Bunun bir ihtimal olduğunu biliyordum ancak şu an resmi olarak açıklandı, yapacak bir şeyim yok. Çok üzgünüm. Bütün hazırlıklarım tamamdı, elbiselerim hazırdı ve gerekli aşıları olmuştum. Demek ki Allah’ın başka bir planı var” ifadelerini kullandı.

Cakarta’da bir telekomünikasyon şirketinde çalışan Dewi de bu sene hacca gitmek için başvuru yapanlardan. Dewi, altı senedir gitmeyi beklediğini ancak alınan karara alıştığını söyledi. Adının tamamını vermeyen Dewi, “Karar buysa, kabul ediyorum. Her şeyin, Allah’ın izniyle olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Bir şehir devleti olan Singapur, geçen ay koronavirüs nedeniyle vatandaşlarının bu sene hacca gitmeyeceğini duyurdu.

Hac daha önce savaş ve tarihteki diğer salgınlar nedeniyle iptal olmuştu ancak Suudi Arabistan Krallığı’nın 1932 yılındaki kuruluşundan bu yana hac hiç iptal olmadı.

Al Jazeera