Diyetinize yaban mersini eklemek için 5 neden

Fit Squad Dubai’deki kişisel antrenör ve beslenme koçu olan Devinder Bains, daha uzun ve daha sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olacak süper yiyeceklerle ilgili uzman tavsiyelerini paylaşmaya devam ediyor.

Çoğu markette kolayca bulunabilen bu küçük meyvenin, yiyebileceğiniz en sağlıklı şeylerden biri olduğuna inanmak çok zor olabilir.

Yaban mersini kahvaltı kaselerinizde, smoothie’lerde, keklerde ve hatta krep ve waffle’larınızda garnitür olarak kullanarak tadını çıkarabilirsiniz.

İşte yaban mersiniyle sağlığınızı iyileştirmenin beş yolu:

DNA sağlığı

Hücrelerimizi hasardan korumak için antioksidanlara ihtiyacımız var ve yaban mersini hemen hemen diğer yiyeceklerden daha fazla antioksidan içeriyor. Antioksidanların görevi, hava kirliliği, sigara dumanı, alkol alımı, zayıf diyet, doku hasarı, enfeksiyonlar ve aşırı güneşlenme gibi faktörlerle artan vücuttaki serbest radikallerle mücadele etmektir. Çok fazla serbest radikal hasarlı DNA’ya yol açabilir, bu da birçok kanser ve hastalık riskini artırır.

Kemik sağlığı

Yaban mersini, güçlü kemikler oluşturmak için kalsiyum ile çalışan iyi bir K vitamini kaynağıdır. K vitamini alımındaki bir eksiklik osteoporozun bir işareti olabilir. K vitamini, kan pıhtılaşması sürecinde de gereklidir ve iyi bir kalp sağlığı için katkıda bulunur.

Kan basıncı ve kalp rahatsızlıkları

Yaban mersindeki antioksidanlar kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir, bu da kalbin işini biraz daha kolay hale getirir ve kan basıncını düşürür. Gözlemsel çalışmalar, antosiyaninlerin (yaban mersindeki ana antioksidanlar) uygun şekilde alınmasının kalp krizi riskini yüzde 32 azaltabileceğini göstermiştir.

Zihinsel yaşlanma

Serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stres de beyni etkileyebilir, bu da yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Araştırmalar, yaban mersini yemenin hafif bilişsel bozuklukları olan yaşlı bireylerde beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini ve ayrıca zihinsel yaşlanmayı iki yıldan fazla geciktirebileceğini göstermiştir.

Arab News