Kuveyt yabancı işçi sayısını azaltmayı hedefliyor

Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad es-Sabah bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin hali hazırda toplam nüfusun yüzde 70’ini oluşturan yabancı istihdam ile temsil edilen demografik dengesizlikten mustarip olduğunu söyleyerek, hükümetin bu yüzdeyi aşamalı olarak 30’a çekmeyi planladığını söyledi.

Kuveyt Haber Ajansı’nın (KUNA) aktardığına göre, Başbakan açıklamasında 4,8 milyon nüfusa sahip Kuveyt’te sadece 1,45 milyonun Kuveytli olduğunu, geri kalan 3,35 milyonun ise Kuveytli olmadığına dikkati çekerek, nüfusun yüzde 70’inin yabancı olduğunu vurguladı. Başbakan yerel gazetelerin baş editörleriyle yaptığı toplantıda, gelecekte demografik dengesizlikle başa çıkma konusunda büyük zorluk çekeceklerine işaret ederek, değişikliğe olan ihtiyacı vurguladı.

Var olan dengesizliğin tedavisinin tüm şehirlerdeki işletmelerin devralınmasıyla gerçekleşeceğini söyleyen Başbakan, ülke sakinlerinin birçoğunun doğrudan devlete hizmet veren hayati sektörlerde çalıştığını belirtti ve bu kimselere teşekkür etti.

Geçtiğimiz hafta Kuveyt Havayolları, yeni tip koronavirüsün ekonomiyi olumsuz etkilemesi nedeniyle, Kuveytli olmayan bin 500 çalışanın işten çıkarıldığını duyurmuştu.

Kuveyt Belediyesi ise daha önce 900 yabancı çalışanın en az yarısının yakın bir zamanda işten çıkarılacağını duyurdu.

Şarkul Avsat