Komünist Emek Örgütü eski Genel Sekreteri Muhsin İbrahim.

Kemal Canbolat ve Yaser Arafat’ın yol arkadaşı Muhsin İbrahim hayatını kaybetti

İsmi Lübnan Dürzi lideri Kemal Canbolat ve Filistin lideri Yaser Arafat’la birlikte anılan ve yarım yüzyılı aşkın bir siyasi deneyime sahip olan Komünist Emek Örgütü eski Genel Sekreteri Muhsin İbrahim (85) hayatını kaybetti.

Komünist Emek Örgütü ve Lübnan halkının yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Muhsin İbrahim’i ‘Lübnan ile Filistin’in büyük Arap lideri’ olarak nitelendirdi.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Abbas’ın imzasıyla yayınlanan açıklamayı okuyarak, “Merhum Büyük Muhsin İbrahim, hayatını başta Filistin meselesi olmak üzere Arap meselelerini savunarak geçirdi. Filistin halkının mücadelesi, ulusal devrimi ve meşru haklarıyla ilgili onurlu duruş sergiledi” ifadelerini kullandı.

Abbas, İbrahim’in vefatı sebebiyle başta Filistin halkı olmak üzere Arap liderliğine baş sağlığı diledi.

İlerici Sosyalist Partisi’ne bağlı Anbaa gazetesi Muhsin İbrahim’i solcu siyasi görüşe sahip olan lider olarak tanımlarken, siyaset sahnesinde Kemal Canbolat ile birlikte güçlerin birleştirilmesinde etkili olan bir isim olduğunu öne sürdü. Muhsin İbrahim 1968 yılında Mısır’da Cemal Abdunnasır ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Yaser Arafat arasında ilk toplantının gerçekleştirilmesinde etkin bir rol oynadı.

Muhsin İbrahim, o dönem Komünist Partisi Genel Sekreteri George Havi ile birlikte Lübnan Ulusal Direniş Cephesi’nin kurulmasına öncülük etti. Bu yapının kuruluşunun duyurusu ise 16 Eylül 1982’de Kemal Canbolat’ın evinde yapıldı. Velid Canbolat’ın yakın arkadaşı olan İbrahim, öldüğü güne irtibatını hiç kopartmadı.

1935 yılında doğan Muhsin İbrahim, gençliğinden bu yana Arap milliyetçiliğini şekillendirmek için sahip olduğu tüm birikimle birlikte etkin bir biçimde çalıştı. Muhsin ve arkadaşları hareketin Lübnan şubesini yönetti. Muhsin İbrahim ayrıca Lübnan’daki iç savaş esnasında Kemal Canbolat’ın önderliğinde Lübnan ulusal hareketinin oluşumuyla sonuçlanan önemli görevler aldı ve siyasi değişim için bir program oluşturdu. 2017 yılında ise Mahmud Abbas tarafından kendisine altın bir nişan verildi.

Komünist Emek Örgütü tarafından dün yapılan açıklamada, “özgürlük savaşçısı” Muhsin İbrahim’in uzun bir süre boyunca Lübnan’ın en önemli siyasi liderlerden biri olduğu kaydedildi. Açıklamada, İbrahim’in yaptığı yürüyüşün devam edeceği vurgulandı.

Şarkul Avsat