ABD’de gösterici yerine polis suçlandı

ABD’nin Pensilvanya eyaletindeki Philadelphia kentinde savcılık, Philadelphia Polis Şefi Joseph Bologna’nın metal bir çubukla öğrenci olduğu öğrenilen bir göstericiye saldırdığı görülen videonun yayınlanmasının ardından gösterici yerine polise suçlamada bulundu.

Philadelphia Bölge Savcısı Larry Krasner yaptığı açıklamada, Polis Şefi Joseph Bologna’ya saldırıda bulunma, bir suç aleti taşıma ve başka bir kişinin hayatını tehlikeye atma suçlamalarında bulundu.

Savcılık, cep telefonuyla kaydedilen bir videoda, Polis Şefi Bologna’nın pazartesi günü yapılan büyük protesto gösterisi sırasında Temple Üniversitesi’nde öğrenci olduğu öğrenilen bir göstericinin kafasının arkasına vurduğunun görüldüğünü açıkladı.

Bölge Savcısı Krasner’ın ofisinden yapılan açıklamada, saldırıya uğrayan öğrencinin başına yaklaşık 10 cerrahi zımba ve 10 dikişle müdahale edildiği, gözaltında tutulduğu sırada ağır bir kafa travması geçirirken ciddi fiziksel yaralanmalara maruz kaldığı bildirildi.

ABD’de geçtiğimiz hafta Minneapolis’te bir polis memurunun George Floyd adlı siyahi bir adamı gözaltına alırken boynuna diziyle bastırarak öldürmesinin ardından ırkçılığa ve polis şiddetine karşı başlayan protesto gösterileri, New York, Atlanta, Philadelphia, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Boston ve Miami başta olmak üzere birçok büyük şehrin yanı sıra kırsal kesimlerde de devam etti.

Philadelphia Polis Merkezi, protesto gösterisine katılan öğrenciyi tutukladı ve 24 saati aşkın bir süre gözaltında tuttuktan sonra yargılanmak üzere Cumhuriyet Savcılığı’na sevk etti. Ancak Savcı Krasner, söz konusu videoyu ve diğer kanıtları inceledikten sonra öğrenciye yapılan suçlamayı reddederek Polis Şefi Bologna’ya suçlama bulundu.

Savcı Krasner yaptığı açıklamada, “Adil olmaya çalışıyoruz. Herkes hesap vermeli. İçinde bulunduğumuz bu süreç, gerçeklere ve kanıtlara dayanarak şiddet içerikli eylemlere hızlı ve dengeli bir yanıt verilmesini gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Philadelphia Emniyet Müdürü Danielle Outlaw cuma günü yaptığı açıklamada, emniyet teşkilatının Bologna’nın suçlanmasını sağlayan deliller ışığında Savcı Krasner’in soruşturmasından bağımsız olarak bir iç soruşturma başlattığını duyurdu.

Outlaw açıklamasında, “Biz, kimseye karşı işlenen şiddet eylemlerini göz ardı etmeyiz. Savcının, başkalarına zarar verenlerin hesap vermesi için adil bir soruşturma yürüteceğine dair bir umudum var” dedi.

Şarkul Avsat