İİT: Başkenti Doğu Kudüs olacak bir Filistin devletine bağlıyız

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), 1967 sınırları üzerinde başkenti Doğu Kudüs olacak bir Filistin devletinin kurulması ile Filistin halkının haklarının tam olarak gerçekleştirilmesi için verdiği mutlak desteği yinelerken, İsrail’in Batı Şeria ilhakını ise tamamen reddetti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan bin Abdullah Al Suud, İsrail’in Filistin topraklarına yönelik ilhak planlarına karşı bugün düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Açık Uçlu Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, ülkesinin İsrail’in Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak etme niyetini kınadığını vurguladı.

Suudi Bakan açıklamasında, İsrail’in Filistin topraklarını işgal etme ilanının uluslararası meşruiyet kararlarına açık bir saldırı ve barış sürecini sürdürme olasılığını tehdit eden tehlikeli bir yükseliş olarak nitelendirdi.

Faysal bin Ferhan bin Abdullah Al Suud, Suudi Arabistan’ın İsrail’in Batı Şeria’daki toprakları ilhak etme ilanını kınamasını onaylayarak, Filistin halkının umutlarını karşılayan adil ve kapsamlı bir çözüme ulaşılması çağrısında bulundu.

Bu bağlamda İİT Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin, uluslararası toplumu İsrail’in saldırganlığına karşı harekete geçirmeye ve kınamaya çağırmanın yanı sıra, İsrail’in tek taraflı tedbirlerinin 2334 sayılı karara aykırı olduğunu açıkladı.

Useymin açıklamasında, “İsrail’in bölgenin istikrarı üzerindeki ihlalleri tehlikesine karşı uyarıyoruz” ifadelerini kullanarak uluslararası hukukun üstünlüğünü korumanın Filistin meselesinde kritik bir faktör olduğunu vurguladı.

İİT’nin Filistin devleti kurma hakkını desteklediğini aktaran Useymin, 1967 sınırları üzerinde başkenti Doğu Kudüs olan egemen bir Filistin devletinden yana olduklarının altını çizdi.

Diğer yandan Filistin Dışişleri Bakanı ise, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’nın bir bölümünü ilhak etmeyi planladığını söyledi.

Filistinli Bakan, Arap barış inisiyatifinden çekilmeyeceklerini bildirdi.

Şarkul Avsat