Uydular, İran’ın ABD uçak gemilerinin bir maketini yaptığını ortaya çıkardı

İran’ın potansiyel askeri tatbikatları için güney kıyılarına yeni bir uçak gemisi maketi kurduğu iddia edildi. Uydular tarafından çekilen görüntüler, İran’ın güney kıyılarında muhtemel askeri tatbikatları için ABD’nin Nimitz model uçak gemilerinin bir maketini yaptığını ortaya çıkardı.

Yayınlanan görüntüler, “sahte üssün” ABD Deniz Kuvvetleri’nin dünya petrolünün yüzde 20’sinin geçtiği Hürmüz Boğazı’ndan Körfez’e doğru rutin olarak yelken açtığı uçak gemilerine benzer olduğunu gösterdi.

İranlı yetkililer sözü edilen uçak gemisini yaptığını henüz kabul etmedi, ancak kıyı kenti Bender Abbas’da bir replikanın görülmesi İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) 2015 yılında yaptığı sahte batırma operasyonuna benzer bir batma operasyonuna hazırlandığını gösteriyor.

Maxar Technologies şirketi tarafından çekilen uydu görüntülerine göre, uçak gemisi maketinin üzerinde 16 savaş uçağı bulunuyor. Sahte geminin yaklaşık 200 metre uzunluğunda ve 50 metre genişliğinde olduğu görülürken asıl Nimitz model uçak gemilerinin 300 metre uzunluğunda ve 75 metre genişliğinde olduğu biliniyor.

Uzmanlar İran’ın sahte uçak gemisini, önümüzdeki bahar yapmaya hazırlandığı yeni askeri tatbikatlarda kullanacağını tahmin ediyor. Böylece bu manevralarda seyir füzelerinin kullanılması ve küçük kayıklar ile insansız hava araçları tarafından saldırılar gerçekleştirilmesi bekleniyor.

DMO Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapmış olan Amiral Ali Fadavi İran’ın ABD silahlarını ve teçhizatlarını bir gün bile izlemeyi bırakmadığını ve bunu askeri tatbikatların bir hedefi olarak gördüğünü söylemişti. O zamanlar Fadavi “Uzun yıllar ABD savaş gemilerine ve destroyerlerine benzer denizaltılar, gemiler ve destroyerler yaptık ve kuvvetler uçak gemileri üzerinde aynı tatbikatları yapıyor” ifadelerini kullanarak hedefin “ABD savaş gemilerini batırmak ve tahrip etmek” olduğunu belirtmişti.

Geçen yıl Şubat ayında İran hükümeti Basra Körfezi’ndeki askeri tatbikatları sırasında sahte bir uçak gemisi modelini yok ettiğini açıklamıştı. İran medyası, geminin “DMO’ya ait onlarca tekne” tarafından atılan füzelerle yok edildiğini belirtmişti.

Şarkul Avsat