Körfez ülkelerinde Kovid-19: Suudi Arabistan’da günlük en yüksek vaka sayısı

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, Çarşamba günü 3 bin 717 yeni koronavirüs vakası kaydedildiğini açıklarken bu rakamın, ülkede salgının yayılmasının başlangıcından bu yana en yüksek günlük vaka oranı olduğu belirtildi.

Suudi Arabistan’da bin 317 vakanın kaydedilmesi ile ülkede kaydedilen toplam vaka sayısı 112 bin 288 kişiye yükseldi. Vakalardan 33 bin 515’inin durumu iyiyken bin 693 hasta kritik durumda. Çarşamba günü virüs sebebiyle 36 kişi hayatını kaybetmesi ile ölü sayısı 819’a yükseldi ve bin 615 kişinin iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısı 77 bin 954’e ulaştı.

Medine’de koronavirüs salgının yayılmasının engellenmesini amaçlayan çabalar kapsamında rastgele numunelerin test edilmesi işlemlerinde sadece 12 saat içinde sonuç veren “pnömatik laboratuvarlar” çalışmaya devam ediyor.

Medine’de Laboratuvar Yönetimi Müdürü Dr. Ömer el-Hazimi, sağlık çabalarını ve günlük saha tarama çalışmalarını desteklemek için çalışmaya başlamasından bu yana laboratuvardaki çalışma sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerlediğini ifade etti.

El-Hazimi, numunelerin incelenme ve sonuçların alınmasının kısa bir süre içerisinde gerçekleştiğini belirtti ve günlük olarak pnömatik laboratuvarında alınan numunelerin giderek arttığını ve laboratuvarın günlük 10 bin numunenin alıp, inceleyebilecek kapasitede olduğunu belirtti.

Bahreyn: İki bebek hasta

Bahreyn’deki tıbbi kaynaklar, akrabalar arasında temas sebebiyle en az iki bebeğin hastalığa yakalandığını, bebeklerden birinin daha bir aylık bile olmadığını diğerin ise yaklaşık bir yaşında olduğunu bildirdi.

Bahreynli yetkililer, çocukların aileler arası temaslar sebebiyle hastalığa yakalandığını ifade etti. Bahreyn ve Körfez ülkelerindeki sağlık yetkilileri koruyucu tedbirlere uyulmayan bu toplantılar sonucunda Ramazan Bayramı tatilinden sonra  salgının daha fazla yayılması sebebiyle aileler arası toplantıların yapılmaması için uyarıda bulunuyorlar.

Bahreyn Sağlık Bakanlığı sayısı 7 bin 899’u geçen test sonucunda 469 yeni koronavirüs vakası kaydedildiğini bu kişilerden 220’sinin göçmen işçiler, 242’si daha önceden duyurulan vakalar ile temas kurmuş kişiler ve 7’sinin yurt dışından gelen kişiler olduğunu belirtti.

Bakanlık 503 hastanın daha iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısının 11 bin 109 kişiye ulaştığını bildirdi.

Bakanlık sağlık durumu tedavi gerektiren 79 vakanın 14’ünün yoğun bakımda olduğunu ve 5 bin 48 vakanın ise durumlarının stabil olduğunu, toplam vaka sayısının ise 5 bin 62 kişi olduğunu bildirdi.

Kuveyt: 2 ölü

Kuveyt Sağlık Bakanlığı dün, 2 kişinin daha koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından ülkedeki toplam ölü sayısın 275’e yükseldiğini duyurdu.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Abdullah es-Sened, dün yaptığı açıklamada, 683 yeni koronavirüs vakasının kaydedilmesi ile toplam vaka sayının 33 bin 823’e yükseldiğini ve 193 hastanın yoğun bakımda tedavi görmekte olduğunu duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü, son 24 saat içinde bin 126 kişinin iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısının 23 bin 288’e yükseldiğini açıkladı.

Umman: 689 yeni vaka

Umman Sağlık Bakanlığı dün, koronavirüs sebebiyle iki kişinin hayatını kaybettiğini böylece toplam vefat eden vaka sayısının 84 kişiye yükseldiğini duyurdu.

Bakanlık internet sitesi üzerinden yayınlanan basın açıklamasında, 689 yeni vakanın kaydedilmesi ile ülkedeki toplam vaka sayının 18 bin 887’e yükseldiği ve yeni vakalardan 334’ü Umman vatandaşı iken 355’inin Umman vatandaşı olmadığı belirtildi.

Açıklamada 177 kişinin daha iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayının 4 bin 329’a yükseldiği açıklandı.

Katar: Bin 844 kişi iyileşti

Katar Sağlık Bakanlığına göre son 24 saat içinde doğrulanan bin 716 yeni vakanın kaydedilmesi ile toplam vaka sayısı 73 bin 595’e, bin 844 kişinin daha iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısının 49 bin 413’e, 4 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam ölü sayısı 66 ‘ya yükseldi.

Şarkul Avsat