Rafael Grossi

İran, UAEA’ya ‘sorunları çözmeye hazır olduğunu’ bildirdi

İran, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) önümüzdeki hafta gerçekleştireceği toplantı öncesinde, karşılaşılan tüm sorunları çözmeye hazır olduğunu bildirdi.

UAEA, Tahran’ın, iki nükleer tesisin incelenmesine izin vermemesinin ardından hayal kırıklığına uğradığını bildirmişti.

İran, 8 Haziran tarihli UAEA’ya gönderilen mesajı hatırlatarak, bu konunun 29 Nisan ila 16 Mayıs tarihlerinde yapılan toplantılarda tartışıldığını kaydetti. İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi Misyonu, Tahran’ın son iki ay içerisinde ajans ile karşılaştığı sorunları çözmek için karşılıklı anlayış açıklamasında bulunduğunu bildirdi.

İran, ilgili tesislere UAEA’nın erişim sağlamak istemesini, ABD ve İsrail’in ‘Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nı ‘baskı altına alma’ girişimi olarak görüyor. İran’ın UAEA’nın nükleer tesisleri denetlemesine izin vermemesi, hükümetin dünya çapında sert eleştiriler almasına neden oldu.

İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin bir raporda, Tahran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun 2015 nükleer anlaşmasında izin verilen sınırı sekiz kat aştığını ortaya koydu.

ABD’nin Mayıs 2018’de İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesiyle İran’ın nükleer silahları ile ilgili uluslararası anlaşma çöktü. Nükleer programa ek olarak İran’ın füze yeteneklerini sınırlayan yeni bir anlaşma imzalanması hedefleniyor. İran ise Mayıs 2019’dan bu yana nükleer anlaşma kapsamındaki bazı taahhütlerini yerine getirmeyi bıraktı.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada,  ABD’nin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın kararlarını ihlal ettiğini belirterek, “ABD’nin İran’ı itibarsızlaştırmak için BM ve UAEA’yı istismar etme hakkı yoktur” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi, İran ve ABD arasında tutuklu takasına yönelik, “Benzer takas ortamı oluşursa masum İranlıları kurtarmak için tüm diplomatik gücümüzü kullanacağız” dedi.

İran ajansları, bu planın Tahran’daki İsviçre Büyükelçiliği ile işbirliği içinde uygulanabileceğini bildirdi.

Şarkul Avsat