Sana’da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı yüksek

Husiler yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Sana’da sadece 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 4 kişinin de hastalandığını duyururken, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü yaptığı açıklamada Sana’da Kovid-19 kaynaklı ölüm oranının yüksek olduğunu bildirdi.

MSF, virüsün Yemen’in dört bir yanına geniş ölçekte yayılmaya başladığını belirtti.

MSF’nin web sitesinde yayınlanan raporda “(Husilerin kontrolünde olan) Sana’daki 15 yatak kapasiteli yoğun bakım ünitesi son dört haftadır çoğu zaman doluydu ve ölüm oranı yüksekti” ifadeleri yer aldı.

Konuya ilişkin açıklama yapan MSF Yemen Misyonu Başkanı Claire Hadong “Virüsü inkar ederken aynı zamanda ondan korkulduğuna ilişkin garip bir karışım gördük. İnsanlar virüsün ülkelerine geldiğini kabul etmek istemedi; ancak çoktan geldi ve yayılmaya başladı. İnsanların enfekte olan bir kişiyle karşılaşır karşılaşmaz paniklemelerinin sebebi, Yemen’in bu salgına yanıt vermek için tam bir donanıma sahip olmamasından kaynaklanıyor” dedi.

Hadong “5 yıl süren savaş sağlık sisteminin büyük ölçüde çökmesine sebep oldu. Kovid-19 salgınının ortaya çıkması da bardağı taşıran son damla oldu ve sistem tamamen çöktü. Birçok hastane virüsten sonra personel koruyucu ekipman sıkıntısı nedeniyle kapılarını kapattı” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Hadong bu virüs yüzünden birçok insanın etrafını saran ölüme karşı uyarıda bulunarak “Ancak birçok insanın önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalıklar yüzünden ölmesinden korkuyoruz çünkü sağlık hizmetleri basit bir şekilde ulaşılabilir değil. Bu krizle kendi başımıza mücadele edemeyiz. Birleşmiş Milletler (BM) ve bağış yapan diğer ülkeler, tıbbi insani yardım kuruluşlarının doğrudan müdahaleleri ve Yemen sağlık sistemini desteklemek için mali destek de bulunmanın yanı sıra virüse karşı mücadeleyi güçlendirmek için acil yollar bulmalı” dedi.

Yerel otoriteler, virüsle mücadele etmek ve ekiplerin çalışmalarını güçlendirmek üzere tıbbi malzemelerin ve uluslararası personelin bölgeye ulaşımını sağlamak için işbirliği yaptığı MSF örgütü gibi diğer uluslararası kuruluşların da çalışmalar yürütmesi çağrısında bulundu.

Yemen’de resmi olarak 564 teyit edilmiş koronavirüs (Kovid-19) vakası bulunurken 25 kişi iyileşti ve 130 kişi hayatını kaybetti.

Şarkul Avsat