Suudi Arabistan’ın petrol pazar stratejisi, Suudi Arabistan’ın küresel enerji sektöründe zirveye çıkacağını tahmin eden ABD yatırım bankası JP Morgan’dan (JPM) güvenoyu aldı.
ABD’nin Şeyl endüstrisinde zayıflaması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) dışından üretimin düşmesiyle, Suudi Arabistan’ın uluslararası petrol piyasasının pazar payında büyük bir artış göreceğini belirten bir petrol endüstrisi raporunda JP Morgan Analisti Christyan Malek, “Suudi Arabistan, OPEC dışı ve ABD üretimleri azaldıkça pazar payı savaşında zirveye çıkacak” ifadelerini kullandı.
1980’DEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYE
JPM, Kovid-19’un neden olduğu talepte benzeri görülmemiş bir düşüşün ardından küresel petrol piyasalarında istikrar sağlanması çalışmalarına liderlik eden Suudi Arabistan, şu an yüzde 11,6 olan pazar payının 2025 yılına kadar olan sürede yüzde 15 civarına -1980’lerden bu yana en yüksek seviye- yükseleceğini belirtti.
ABD’yi 2019’da dünyanın en büyük üreticisi konumuna getiren ABD şeyl petrol sahalarından petrol üretiminin bu yıl, günde 11 milyon varil civarına yükseleceği tahmin ediliyor. Petrol fiyatlarında düşüş yaşanmadan önce, mart ve nisan aylarında, ABD şeyl petrolünün, önümüzdeki on yılda günde 17 milyon varil yükselmesi bekleniyordu.
Petrol fiyatları bu sene şimdiye kadar yüzde 40 oranında düştü ancak Nisan ayındaki tarihi düşüşten, Suudi Arabistan ve Rusya’nın – OPEC+ ittifakı- petrol üretiminde yapılacak rekor bir kesinti üzerinde anlaşarak fiyatların düzelmesini sağladı. Geçtiğimiz hafta sonunda anlaşma uzatıldı ve petrol üreticilerinin yeni sisteme uymasını sağlamak için bazı yeni kurallar getirildi.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, “Ön alma politikasına bağlılığımız sayesinde, uyumlu ve kolektif bir kapsamda, küresel petrol piyasalarına olan güveni yeniden sağlayacağız. Gelecek konusunda iyimser olmak için nedenlerimiz var” dedi.
ARTIŞ DEVAM EDECEK
JP Morgan, bu yılın ikinci yarısında günde ortalama 91 milyon varille, taleplerde büyük bir artış yaşanmasını bekliyor. Bu rakam, pandemi küresel ekonomileri vurmadan önce dünyanın tükettiği günde 100 milyon varilden daha düşük. JP Morgan tahminlerine göre, bu seviyeye önümüzdeki sene Kasım ayında devam edebileceğini belirtti.
JP Morgan, Petrol fiyatları şu anda düşük seviyelerde seyrederken, petrole yapılan harcamalarının azalmasının 2022 yılında itibaren “süper döngü” oluşmasıyla arzda düşüş ile ham petrol fiyatlarında artış yaşanmasına yol açabileceğini belirtti.
JP Morgan, toplam varlığı bakımından dünyanın en büyük bankası ve aynı zamanda piyasa değeri bakımından ise dünyanın en değerli bankasıdır.
Arab News