4 Avrupa ülkesi koronavirüs aşısı için bir ilaç şirketi ile anlaştı

İngiltere merkezli AstraZeneca ilaç şirketi dün yaptığı açıklamada Avrupa’ya koronavirüs (Kovid-19) aşısı tedarik etmek üzere İtalya, Almanya, Fransa ve Hollanda ile bir anlaşma imzaladıklarını ve teslimatın 2020’nin sonuna doğru başlayacağını duyurdu.

Anlaşmaya göre şirket, Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşıdan toplamda 400 milyon doz üretecek. Şirket, salgın sırasında herhangi bir şekilde kar elde etmemeyi taahhüt ettiği aşısının üretiminin genişlemesini arzuladığını belirtti.

Şirketin CEO’su Pascal Soriot yaptığı açıklamada “Yakında başlaması beklenen Avrupa tedarik zincirimizle birlikte aşıyı geniş kapsamda ve hızlı bir şekilde erişilebilir hale getirmeyi umuyoruz” ifadelerini kullandı.

İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza dün Facebook üzerinden yayınladığı mesajında aşı denemelerinin fiili olarak ileri bir düzeye ulaştığını ve sonbaharda tamamlanmasının beklendiğini söyledi.

AstraZeneca şu ana kadar aralarında Bill Gates tarafından desteklenen iki proje ve ABD ile 1,2 milyar dolar değerinde bir anlaşma da dahil olmak üzere iki milyar doz aşı üretme hedefine ulaşmak için uluslararası düzeyde üretim anlaşmaları imzalamış durumda.

Ancak koronavirüsün neden olduğu ve oldukça bulaşıcı olan akciğer hastalığı “Kovid-19” için onaylanmış bir aşı veya tedavi bulunmuyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn “Dünyadaki birçok ülke çoktan aşıları sigortaladı ancak Avrupa bunu henüz yapmadı. Bir grup ülkenin hızla koordinasyon sağlama eylemi, bu krizde tüm Avrupa Birliği (AB) vatandaşları için artı bir değerdir” dedi.

AB üye ülkelerinin hükümetleri cuma günü Avrupa Komisyonu’na, koronavirüsü (Kovid-19) engellemeyi vaat eden aşıların peşinen satın alınma süreçlerini müzakere etmek için vekalet verdi. Ancak bunun için yeterli fon olup olmadığı belirsiz.

Şarkul Avsat