Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki

Husiler Suudi Arabistan’a insansız hava araçlarıyla 357 saldırı düzenledi

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu, Husi milisleri tarafından Suudi Arabistan’ın güneybatısındaki Hamis Muşayt şehrine gönderilen bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) düşürüldüğünü duyurdu.

Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki, dün yaptığı açıklamada koalisyon güçlerinin dün Hamis Muşayt şehrine İran destekli Husi milisleri tarafından sivilleri hedef alarak gönderdiği silahlı insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Maliki açıklamasında, “Bu terör eylemi,  en son 13 Haziran’da Necran şehrindeki sivil yerleşim birimlerine doğru attıkları balistik füze gibi terörist Husi milisleri tarafından masum sivilleri hedefleyen terör saldırılarının bir uzantısı” ifadelerini kullandı.

Maliki, Husi milislerinin masum sivillere yönelik patlayıcı maddeler taşıyan insansız hava araçları kullanarak terörist ve düşmanca eylemlerine devam etmesinin uluslararası insani  hukukun ve geleneksel kuralların açık bir ihlali olduğunu belirterek Arap Koalisyonu’nun, uluslararası insani hukuk kurallarına uygun olarak masum sivilleri terörist eylemlerden korumak için kararlı ve katı önlemler alacağını vurguladı.

Husi terörist milislerinin girişimlerinin yüzlerce sivilin hayatını sistematik bir şekilde tehdit ettiğine ve SİHA’ların sivil noktalara ağır hasar verdiğine dikkati çeken Maliki, Husiler tarafından Suudi Arabistan’a doğru fırlatılan ve düşürülen insansız hava araçlarının sayısının 357’ye ulaştığını belirtti.

BAE’den tepki

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Husi milislerinin terörist girişimini kınadığını açıkladı. Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, BAE’nin sivillere yönelik bu terörist saldırılara karşı Suudi Arabistan ile tam dayanışma içinde topraklarının güvenliğini korumak için aldığı tüm önlemlerde yanında yer alacağı belirtildi. Açıklamada, BAE ve Suudi Arabistan’ın güvenliğinin ayrılmaz bir bütün olduğu ve Suudi Arabistan’ın karşı karşıya olduğu herhangi bir tehdit veya tehlikenin BAE’deki güvenlik ve istikrara bir tehdit olarak kabul edildiği vurgulandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı’da Husi terörist saldırısını şiddetle kınadı. Örgütün Genel Sekreteri Yusuf Ahmed el-Useymin, dün yaptığı açıklamada Husi milislerinin masum sivillere yönelik SİHA’larla terörist faaliyetlerini sürdürmelerinin uluslararası insancıl hukuk ve geleneksel kuralları ihlal ettiğini belirterek, Koalisyon güçlerinin açıklamasında ifade edilenlere destek verdiklerini söyledi.

Husi milislerini para ve silahlarla destekleyenlerin bu terörist eylemlerden sorumlu olduklarını vurgulayan Useymin, terörizme karşı koymak için alınan tüm kararlarda Suudi Arabistan ile İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dayanışmasına dikkati çekti.

Şarkul Avsat