İran’da 30 günde 70 bin yeni vaka kaydedildi

İran’da son iki günde ardı ardına 100’ün üzerinde Kovid-19 kaynaklı ölümler meydana geldi. Ülke genelindeki vaka sayısının 120 bine ulaşmasından bir ay sonra, 30 günde kaydedilen 70 bin yeni vakayla toplam enfekte kişi sayısı 190 bine ulaştı.

Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, sosyal izolasyonu sağlamak için koronavirüs salgınını önlemeye yönelik katı tedbirlerin uygulanması konusunda uyardı. Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili, başkent Tahran’daki hastanelere başvuranların sayısının arttığı bir dönemde, ikinci ve üçüncü dalga tedbirlerinin masada olduğunu aktardı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, son 24 saat içinde 2 bin 449 kişinin enfekte olduğunu, toplam vaka sayısının ise 189 bin 876’ya yükseldiğini duyurdu. 2 bin 765 kritik vakanın yanı sıra yeni enfekte olan vakalar arasındaki 842 kişinin hastanelerde tedavilerine başlandığını kaydetti.

Yetkili makamlar tarafından ilan edilen rakamlara göre yine son 24 saat içinde 113 kişi virüs sebebiyle yaşamını yitirirken toplam ölü sayısı 8 bin 950’ye yükseldi. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü tarafından bildirilen verilere göre ‘Fars kökenli olmayanların’ yaşadığı 5 eyalet, Ahvaz, Kürdistan, Belucistan, Hürmüzgan ve batı Azerbaycan, kırmızı alarm seviyesinde. Bakanlık Sözcüsü ayrıca Buşehr, Horasan ve Tahran eyaletlerinde tedavi görmek için hastanelere başvuranların sayısında artış görüldüğüne dikkat çekti.

Yetkililer, hastanelerde tedavi görenler de dahil toplam 150 bin 590 kişinin virüs semptomlarını atlatarak iyileştiğini aktardı. Kovid-19 salgını için yapılan test sayısı yaklaşık 1 milyon 270 bin civarında. Sağlık Bakanlığı, İranlılara düğünlerden ve cenaze merasimlerinden kaçınmalarını tavsiye ederken Bakanlık Sözcüsü, bir düğüne katılan 120 kişinin enfekte olduğuna dair habere dikkat çekti.

Fransız Haber Ajansı’na göre yaklaşık iki aydır günlük vaka sayısının en düşük orana ulaşmasının ardından, mayıs ayının başından bu yana açıklanan resmi rakamlar vaka eğrisinin yukarı yönlü bir seyir takip ettiğine işaret ediyor.

Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, vaka sayılarındaki artışı kutsal alanlarda ve toplu taşıma araçlarında sosyal mesafe kuralına uyulmamasına bağladı. Sözcü, düzenlediği basın toplantısında “Tahran metrosundaki yolcuların yüzde 90’ı koruyucu maske kullansa da sosyal mesafe kuralına uymuyor” dedi. “Bazı eyaletlerde, hastalığın zirve noktasına ulaştık. Ancak bu yeni bir zirvenin olmayacağı anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı. Rebii sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tahran’daki hafif bir düşüş yaşanmasına rağmen ölüm eğrisi henüz ciddi seyirde değil. Eğer salgının kontrolden çıktığını tespit edersek kaçınılmaz olarak yeniden katı önlemler uygulayacağız.”

İran haber ajansları, söz konusu açıklamalardan saatler önce, ülkenin güney batısındaki Ahvaz Eyaleti Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Muhammed Alevi’ye dayandırdığı haberde, Ahvaz’da 11 bin koronavirüs test örneğinin kaybolduğunu ve konuyla ilgili laboratuar yetkililerinin sorgulanması çağrısında bulunduğunu aktardılar.

Alevi, pazartesi akşamı yerel bir televizyona verdiği röportajda şunları söyledi:

“Bizler haklarını arayanların tarafındayız. Çünkü insanlar numune verdiklerinde bir cevap bekliyor. Üzgünüz. Laboratuardan sorumlu olanlar buna cevap vermek zorunda.”

Yetkili, telefonla televizyon programına bağlanan bir vatandaşın, kendilerinden alınan numunelere ait test sonuçlarını bir aydır beklemelerine rağmen Sağlık Bakanlığı’ndan yanıt alamamalarına yönelik eleştirilerine yanıt verdi. Yetkilinin ifadeleri ajanslar tarafından aktarıldıktan saatler sonra Ahvaz’daki Sağlık Bilimleri Üniversitesi, laboratuar numunelerinin kaybolduğu yönündeki bilgilerin “yanlış iddialar” olduğuna dair bir bildiri yayınladı. İlerleyen saatlerde eyaletteki Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sözcüsü, “numunelerin kaybolmadığını ancak 3 bin 465 numunenin incelenmesi aşamasında teknik bir sorunla karşılaşıldığını, testlerin yeniden yapılmasını talep ettiklerini” söyledi.

Bu arada, hükümet ajansı IRNA, Ahvaz eyaleti Temsilciler Birliği Başkanı Kerim Hüseyni’nin ülke genelindeki yeni vakaların üçte birine tekabül eden 2 bin vakanın Ahvaz eyaletinde olduğu açıklamasına yer verdi. Ayrıca “Ahvaz eyaletindeki Huzistan’da koronavirüs salgınının sel ve deprem kadar etkili olduğu”  bilgisine yer verdi.

Hüseyni, Sağlık Bakanı Said Nemeki ve ilgili mercilerden, nisan ayının ikinci yarısından bu yana salgının merkez üssü hale gelen eyalete gitmelerini istedi. Ahvaz Millletvekili Hüseyni “Zilleri çalmamız, sesimizi ve ihtiyaçlarımızı duyurmamız gerekiyor. Ahvaz’daki yoğun bakım üniteleri doldu” dedi.

İran İşçi Haber Ajansı (ILNA), Sağlık Bakanı Araştırma İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Rıza Melikzade’nin ülke genelinde salgına karşı benimsenen güvenlik standartlarına uyumun şehirlerde yüzde 20, köylerde ise yüzde 10’un altında olduğu açıklamasına yer verdi.

Melikzade, İran dahil olmak üzere dünyada ikinci ve üçüncü dalga ihtimalinin “çok yüksek” olduğunu söyledi. Yetkili, Sağlık Bakanlığı’nın lekoronavirüs mücadelesine 50 binden fazla uzman doktorun destek verdiğine işaret ederek bunlardan 3 binin hava sıcaklıklarının yüksek olduğu ve halihazırda salgının odak noktası kabul edilen güney eyaletlerinde olduğuna dikkat çekti. Melikzade, İranlı araştırmacıların Kovid-19 hakkında ulusal (ISI) ve uluslararası çapta 350 tane bilimsel makale yayınladığını belirtti.

Havacılık Kurumu Yardımcısı Esad Samani, ISNA ajansına yaptığı ekonomik değerlendirmede havayolu şirketlerinin finansal destek alamamaktan şikayet ettiklerini belirterek havayolu şirketlerinin yardım almak için gerekli verileri sağladıklarına ancak yardımı ödemekten sorumlu bankaların henüz desteği tanımlanmadığına dikkat çekti.

Samani, İran Havacılık sektörünün karşı karşıya kaldığı baskı sebebiyle İran Havacılık Kurumu ile İran Çalışma ve Bayındırlık Bakanı arasında müzakereler yapıldığını ve bu müzakerelerin yapılacak yardımları hızlandırmasını umut ettiğini söyledi.

Şarkul Avsat