ABD Başkanı Donald Trump

Trump’tan polis teşkilatına yönelik reform adımı

ABD Başkanı Donald Trump, ırkçılığa karşı başlatılan protestolarla ilgili harekete geçmeye hazırlanıyor. Trump, ülke genelindeki polis teşkilatlarını güç kullanımında mesleki standartları karşılamaya teşvik eden kararnameyi bugün imzalayacak.

Analistlere göre Trump’ın polis idaresini daha az zararla güç kullanmaya teşvik etmesi bekleniyor. Trump, polislerin mali kaynaklarını azaltmayı kabul etmediğini bildirdiği açıklamasında “Polis hizmetlerimize bakacağız. Polislerimizin tamamen eğitimli ve en iyi donanıma sahip olmasını sağlayacağız” dedi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Kayleigh McEnany yaptığı açıklamada kararnamenin proaktif politikalar içereceğini belirtti. Başkan Trump’ın bu konuda çalışmalar yaptığını ancak  ayrıntıları hakkında bilgi vermediğini söyleyen McEnany ayrıca polis dokunulmazlığının kaldırılması taleplerinin gündeme getirilmediğini kaydetti. Başkan Trump’ın son günlerini ülke çapında göstericilerin gündeme getirdiği sorunlara yönelik önerileri ele almak için geçirdiği bilgisini veren McEnany, ABD Başkanı’nın protestolar nedeniyle yasa ve düzen ihtiyacı konusunda dikkat çekerek polise destek sağladığını vurguladı.

Fox News’e konuşan Trump, Afroamerikalılara hizmet etmek için diğer tüm ABD başkanlarından daha fazlasını yaptığını savundu. Trump’ın şüphelileri tutuklamak için uygulanan “boğma yöntemini” destekleyeceği belirtiliyor. Ancak istisnai durumlarda kullanımını savunması bekleniyor

ABD’de Rayshard Brooks adlı siyahi bir adamın Georgia eyaletinin Atlanta kentinde polis tarafından öldürüldüğünü gösteren başka bir videonun sosyal medyada yayılmasıyla öfkeli sesler hafta sonu daha da yükseldi. Görüntülerde Brooks’un polisten kaçarken bir restoranın yanındaki otoparkta vurulduğu görülüyor. Olaydan sonra Brooks’u vuran polis memurunun görevine son verilmiş ve Atlanta emniyet müdürü de istifa etmişti.

Senato’daki Cumhuriyetçiler, kısıtlamalar da dahil olmak üzere polis teşkilatlarında çeşitli değişiklikler yapılması için geniş kapsamlı bir mevzuat üzerinde hazırlanıyor. Analistler, Cumhuriyetçi Parti’nin Trump’ın çıkaracağı kararname ile birlikte sundukları mevzuat paketinin öfkeyi sakinleştirmeyi ve protestoları azaltmayı amaçladığını aktardı.

Cumhuriyetçi kanadın Senato’daki Yargı Komitesi’nde düzenleyeceği toplantıda polis reformuna ilişkin kararnameyi görüşmesi kararlaştırıldı. Aynı zamanda ABD Senatosu’ndaki tek siyahi Cumhuriyetçi Senatör olan Tim Scott, polisin evlere izinsiz olarak girmesini önlemek ve şüphelilerin boğma yöntemi kullanılarak tutuklanmasını engellemek için mevzuata destek çabalarını artırdığını belirtti.

Scott basına yaptığı açıklamada yasa tasarısının boğmayı federal bir nefret suçu haline getireceğini ifade etti. Aynı zamanda eski ve mevcut polis memurları ile siviller de dahil olmak üzere bir siyasi komite oluşturulacağını belirten Scott, polis memurlarının dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik taleplerin Devlet Başkanı Trump’ın ve birçok Cumhuriyetçi senatörün yanı sıra polis sendikalarından gelen güçlü itirazlarla da karşı karşıya kaldığını söyledi.

Yapılan açıklamalar Cumhuriyetçiler tarafından sunulan tasarının, güç kullanımına ilişkin ulusal standartlar oluşturulması ve polislerin kıyafetlerine kameralar yerleştirilmesi gibi düzenlemelerin yapılmasını sağlayacağı yönünde. Ayrıca Kongre’nin polise tahsis edilen bazı federal fonları da kesmeye karar vermesi bekleniyor.

Demokratlar, cumhuriyetçi reform paketinin, Black Lives Matter hareketinin özellikle polisin yetkisini kötüye kullanması durumunda kişilerin tazminat talep edebilmeleri ve polis memurlarının dokunulmazlığı ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere birçok talebini karşılamayacağına inanıyor.

Demokratlar, polis teşkilatları için fonların kesilmesi çağrısı ve polis kaynaklarını diğer toplum hizmetlerine yönlendirme konusundaki önerilerinden dolayı eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi’nin bu hafta içinde tasarıyı görüşmesi ve önümüzdeki hafta oylanması planlanıyor.

ABD’de 3 ay süren gösterilerin ardından yapılan bir anket, özellikle polisin uygulamaları nedeniyle protestocuların taleplerinin daha fazla desteklenmeye başladığını gösterdi. Bazı eyaletler polis idaresinde reform yapmak için önlemler aldı. Ancak protestocular ulusal düzeyde kapsamlı bir reform çağrısında bulunmaya devam etti.

Göstericiler, polise mali kaynakların kesintisi çağrısında bulunan sloganlara imza attı. Kongre’deki Demokratların çoğu söz konusu talebi savunmaya devam ediyor. Ancak eski Başkan Yardımcısı Demokrat Joe Biden talepten uzaklaşmış gibi görünüyor. Talepler, boğma yönteminin ve uyuşturucu davalarında darp etmenin yasaklanması, şüphelilere karşı şiddet ile suçlanan polis memurlarının dokunulmazlığının azaltılması, polise karşı cezai ve hukuki işlemlerin takip edilmesinin kolaylaştırılması ve yasa dışı biçimde öldürmenin bir nefret suçuna dönüşmesini sağlamaya odaklandı. Yapılan bir ankete göre ABD’liler söz konusu taleplere geniş çaplı destek veriyor.

Şarkul Avsat