Pekin, yeni vakaların ardından milyonları teste tabi tutuyor

Pekin yönetimi, 22 kişide yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının tespit edildiğini duyururken, yetkililer salgının yeni merkezi olan başkentteki Kovid-19 vakalarının önüne geçmek için iki milyondan fazla kişiyi kapsayan bir test kampanyası başlattı.

Çin başkentinin sakinleri, herhangi bir salgın vakasının kaydedilmediği iki aylık bir sürecin ardından normal hayatlarına yeniden başladılar. Geçen hafta bazı mahallelere yeni karantina kısıtlamaları getirildi ve vaka sayısında yeni bir atışın kaydedilmesinden sonra on binlerce şehir sakini test edilmeye başlandı.

Pekin’deki sebze ve meyve tedarikinin ana merkezi olan Shenfady toptancılar halinin, vaka sayılarındaki artışın kaynağı olduğu düşünülüyor. Özellikle ithal somon balıklarını kesme tahtalarında virüs tespit edildi.

Dün tespit edilen vakalar arasında bir hemşire bulunuyor ve bu vaka virüsün yeniden yayılmaya başlamasından bu yana sağlık sektörü çalışanları arasında kayıtlara geçen ilk bulaş vakası oldu. Kayıtlara geçen son vakalar salgının yeni merkezindeki vaka sayısını 220’ye yükseltti. Şarku’l Avsat’ın, Çin Haber Ajansı’ndan (XINHUA) aktardığına göre, başkentteki yerel yetkililer iki bin yeni test merkezi açtı. Ajans ayrıca, şu ana kadar 2.3 milyon numunenin toplandığını belirtti. Cuma günü şehir sakinlerine yapılan çağrıda, halihazırda kapalı olan Shenfady Hali’nden satın aldıkları dondurulmuş deniz mahsullerini atmaları tavsiye edildi.

Yetkililer Cuma günü aynı şekilde ithal gıda ürünlerini incelemek için ulusal bir kampanya başlattıklarını, yapılacak testler kapsamında, restoranlar, süpermarketler, çarşılar ve gıda dağıtım hizmetlerinde çalışanların teste tabi tutulacağını duyurdu.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden üst düzey bir yetkili Cuma günü yaptığı açıklamada, salgının yeni merkezinin kontrol altında olduğunu, ancak Pekin’de yeni vakaların kaydedilmeye devam edeceğini vurguladı. Pazar günü Çin genelinde toplam 26 vaka tespit edildi ve bunlardan 3’ü başkente komşu olan Hubei eyaletindeydi. Kaydedilen yeni vakalar arasında Shenfady Hali’nden bir işçi de bulunuyor. Yetkililer dışarıdan gelen vakaların bulunduğuna da işaret etti.

Şarkul Avsat