ABD Başkanı Donald Trump

Trump: Maduro ile görüşebilirim

ABD Başkanı Donald Trump, Axios adlı haber sitesinde yayınlanan röportajında, Venezuelalı mevkidaşı Nicholas Maduro ile görüşme ihtimaline sıcak bakarken muhalefet lideri Juan Guadio ile de herhangi bir bağımlılık ilişkisinin olmadığını dile getirdi.

Venezuela 23 Ocak 2019’dan bu yana Devlet Başkanı Maduro’yu görevinden azletmek amacıyla kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido arasındaki güç mücadelesine tanıklık ederken, Maduro, muhalefet tarafından boykot edilen ve uluslararası toplum tarafından hileli olarak kabul edilen seçimlerin ardından ikinci başkanlık dönemine başladı.

ABD başta olmak üzere yaklaşık 60 ülke Guaido’yu Venezuela’nın geçici Devlet Başkanı olarak tanıdı. Ancak Çin ve Rusya, ABD’nin yaptırım uyguladığı Maduro yönetimini desteklediler.

Röportajda Venezuela Devlet Başkanı Maduro’nun kendisiyle görüşmek istediğini belirten Başkan Trump, “Maduro benimle görüşmeyi istiyor. Ben de görüşmelere karşı değilim. Çok az görüşme teklifini geri çevirdim. Bunu da değerlendirebilirim” ifadelerini kullandı.

ABD yargısı Mart ayında Maduro’nun başına  ‘uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı’ suçlamasıyla yakalanması veya tutuklanması için bilgi verenlere 15 milyon dolarlık ödül koydu.

Öte yandan ABD, Maduro’yu iktidardan düşürme stratejisinin başarısızlığa uğramasının ardından Mart ayında ‘demokratik geçiş için yeni bir çerçeve’ önerisinde bulundu.

Trump cuma günü ABD merkezli haber sitesi Axios’a verdiği röportajda, ‘Guido’ya herhangi bir bağlılığının olmadığını’ vurgulayarak, “Onunla da olur onsuz da ama Venezuela’da yaşananlara son derece karşıyım” şeklinde konuştu.

Guaido’nun Venezuela’nın geçici Devlet Başkanı olarak tanınmasıyla ilgili olarak ise Trump, “İki tarafın da şu ya da bu şekilde büyük bir etkisinin olduğunu düşünmüyorum” dedi.

Şarkul Avsat