Suudi Arabistan: Bu karar, İslam hukukundaki canın korunması kaidesi gereğince alındı

Suudi Arabistan tarafından bugün yapılan açıklamada, koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yıl hac ibadetinin sadece ülke içinde yaşayan ve farklı milletlerden oluşan sınırlı sayıda Müslümanla yapılacağını, yurt dışından hacı kabul edilmeyeceğini duyurdu.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, Haremeyn-i Şerifeyn ziyaretçilerinin ibadetlerini sağlık ve güven içerisinde gerçekleştirebilmelerine verilen önemi vurguladı. Koronavirüs salgınının patlak verip çeşitli ülkelerde görülmeye başlamasından bu yana, hacı adaylarını koruyacak tedbirler almaya özen gösterdiklerinin altı çizildi. Umre ziyaretlerinin askıya alınma kararı İslam ülkeleri ve uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Bu kararın salgınla mücadele eden uluslararası kurum ve sağlık kuruluşlarının çabalarına büyük katkıda bulunduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, “Dünyada 180’den fazla ülkede görülen salgının devam ediyor olması ve toplu ve kalabalık ortamlarda enfeksiyonunun bulaşma oranının yükselme ihtimali, dünya ülkelerinde enfeksiyon oranlarındaki artış ışığında, 2020 yılı (hicri 1441) hac ibadetinin sadece ülke içinde yaşayan ve farklı milletlerden oluşan sınırlı sayıda Müslümanla yapılması ve yurt dışından hacı kabul edilmemesine karar verildi. Bu karar, İslam hukukundaki canın korunması kaidesi gereğince, hacı adaylarının ibadetlerini sağlıklı ve güven içinde gerçekleştirebilmeleri için gerekli önlemlerin alınabilmesi ve sosyal mesafenin korunabilmesi için alındı” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık, bu kararın alınmasında dünya genelinde 180’dan fazla ülkede ortaya çıkan koronavirüs salgını nedeniyle enfekte olan 9 milyondan fazla kişi içerisinden yaklaşık 500 bin kişinin yaşamını yitirmesinin etkili olduğuna işaret etti. Salgının yayılmaya devam etmesi ve henüz önleyici bir aşı bulunamaması nedeniyle tıbbi güvenliğin sağlanmasının hedeflendiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, her yıl milyonlarca kişinin hac ve umre ibadetlerini yerine getirebilmesi için hizmet sunan Riyad hükümetinin Rahman’ın misafirlerinin ibadetlerini sağlık ve güven içerisinde yapıp emniyet içinde ülkelerine dönmelerine verdiği önem vurgulandı. Salgının bir an önce ortadan kalkması ve insanlığın bu musibetten korunması için dua ve dileklerde bulunuldu.

Mısır Vakıfları Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, “bu kararın şeria hukukuyla tutarlı olduğu ve insan sağlığını gözettiği için” Suudi yönetimine aldığı karadan ötürü destek verdi.

Dünya İslam Birliği (Rabıta) ise Suudi Arabistan’ın Hac hakkındaki kararını onayladı. Açıklamada, “pandemi nedeniyle hacılarının güvenliğinin korunması gerektiği ve insan sağlığının alınan kararlarda göz önünde bulundurulması gerektiği” vurgulandı.

Bu kararın, salgın krizinin başlangıcından itibaren Suudi Arabistan yönetiminin insan hayatına verdiği değeri gösterdiği ifade edildi. Rabıta kararın “Şeriat hükümleri ve önleyici tedbirlerin getirdiği acil bir gereklilik” olduğu sonucuna vardı.

Şarkul Avsat