Hac ibadeti, sıkı tedbirler doğrultusunda gerçekleşecek

Hacılar, ibadetlerini tamamladıktan sonra karantinaya tabi tutulacak.. Acil durumlar için özel hastaneler kuruldu.

Suudi Arabistan bu yılki Hac mevsiminin sadece “ülke içinde” yaşayan ve farklı milletlerden oluşan sınırlı sayıda Müslüman ile gerçekleştirileceğini duyurmasının ardından hacıların güvenliklerinin sağlanması için bir dizi sağlık protokolü kapsamında sıkı ve koruyucu denetimler yürürlüğe koyduğunu açıkladı. Buna ek olarak Suudi Arabistan, Hac ibadeti için kaç kişiye izin verileceğini tam olarak belirtmedi. Ancak sınırlama getirerek 65 yaş üstünün katılamayacağını bildirdi.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Muhammed Salih Benten hacıların sayısına ilişkin olarak dün yaptığı basın açıklamasında “Halen değerlendirme aşamasındayız. Bin kişi, daha az ya da biraz daha fazla olabilir. On binlerce ve yüz binlerce kişi olacağını beklemiyoruz” dedi.

Sağlık Bakanı Tevfik er-Rabia da Suudi Arabistan’ın Hac ibadetinin gerçekleştirilmesine ilişkin kararını duyurmasının ardından Hac Bakanı ile yaptığı ortak basın açıklamasında hacı adaylarının muayeneden geçeceğini ve aynı şekilde Hac ibadetini yerine getirdikten sonra da evlerinde karantinaya alınacağını belirtti.

Suudi Arabistan’daki ilgili birimlerin yaklaşımı, virüsün küresel olarak yayılmasını önlemeye katkıda bulunmak için bu yılki Hac ibadetinin sınırlı sayıda kişi ile yapılmasına ilişkin iki gün önce hükümet tarafından verilen kararı tamamlayıcı nitelikte oldu.

Hac Bakanı “Herkesin dünya ülkelerinin kendilerini dışarıya kapattığı bir dönemde Sağlık Bakanlığı’nın da belirttiği gibi Suudi Arabistan dışındaki hiçbir ülkeye Hac ibadetini gerçekleştirmesi için istisna yapılmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Hac Bakanı, dünyanın koronavirüs (Kovid-19) salgını yüzünden içinde bulunduğu durum, salgının halen devam etmesi, dünya genelinde vaka sayılarının artması, virüsün kolay bulaşması, Suudi Arabistan’a gelmek için dünya ülkeleri arasında seyahat etmenin zorluğu ve hükümetin küresel sağlık güvenliğini koruma isteği göz önüne alındığında 2020 yılı (hicri 1441) Hac ibadetinin sadece ülke içinde yaşayan ve farklı milletlerden oluşan sınırlı sayıda Müslüman ile gerçekleştirilmesi ve yurt dışından hacı kabul edilmemesi kararı alındığını vurguladı. Bakan söz konusu kararın hacı adaylarının ibadetlerini sağlıklı ve güven içerisinde gerçekleştirebilmeleri ve insan hayatını koruyabilmek için sosyal mesafenin sağlanması amacıyla alındığına dikkat çekti.

Suudi Arabistan, bu yıl hacıları ibadetlerini yapacakları kutsal yerlere ulaşmadan önce takibe almak için bir sağlık planı oluşturarak sıkı önlemler aldı. Söz konusu önlemler kapsamında hacılara virüs taşımadıklarından emin olmak için test yapılacak ve bu, sağlık personelleri, güvenlik görevlileri ve ibadet yerlerinde görevli çalışanlar da dahil olmak üzere hizmet verenlerin tamama uygulanacak. Aynı zamanda Hac ibadetleri sona eren tüm hacılar daha sonra evlerinde karantinaya alınacak.

Rabia açıklamasında hacılara tüm ibadetleri sırasında sağlık ekiplerinin eşlik edeceğini ve içerisinde acil müdahale ekiplerinin de bulunduğu ambulanslar tahsis edileceğini belirtti. Aynı şekilde Arafat bölgesinde bir sağlık merkezinin yanı sıra acil durumlara karşı hazırlıklı olmak amacıyla tam donanımlı bir hastane tahsis edildiği bilgisini paylaştı.

Hac Bakanı, Suudi Arabistan hükümetinin milyonlarca hacıya ve umreciye hizmet etme şerefine nail olduğunu vurgulayarak bu yıl Hac ibadetinin sınırlı sayıda Müslüman ile gerçekleştirmesine yönelik alınan kararın Krallığın her zaman iki kutsal camiye (Harameyn-i Şerifeyn) gidenleri koruma isteğinden kaynaklandığını vurguladı.

Hac Bakanı, Hac mevsimini düzenlerken sağlıklı bir ortamın sağlanması, hacıların kaldıkları yerlerde ve kutsal yerleri ziyaret ettikleri sırada aralarına güvenli mesafe konulması için gerekli alanın sağlanması ile Mescid-i Haram’daki hacıların birbirinden ayrılması için azami derecede güvenlik ve emniyet sağlamayı hedefleyen olağanüstü uygulama planları hazırlandığını aktardı.

Hac Bakanı, koruyucu tedbirlerin yasalara uygun ve eksiksiz bir şekilde uygulanmasını desteklemek için araçlara ve teknik çözümlere dayanıldığına işaret ederek bu planların İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı öncülüğünde, tüm katılımcı devlet kuruluşlarının bünyesindeki nitelikli ve eğitimli kadrolar tarafından uygulanacağını belirtti.

Yiyecekler konusunda en yüksek uluslararası standartları uygulamanın yanı sıra Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen standartlara uyulmasını sağlayacak şekilde Hac ibadetinin tüm aşamaları için bir plan oluşturulması için çalışmalar sürüyor.

Aynı zamanda ilgili yönetmelik ve şartlara göre, medyanın Bilgi Bakanlığı ile koordineli olarak Hac ibadetinin yapıldığı yerleri yayınlamasına izin verilecek. Buna ek olarak basın mensuplarının güvenliğini sağlamak için çekimler tamamlandıktan sonra çalışanlar tıbbi muayenelerden geçirilip karantinaya alınacak.

Şarkul Avsat