ABD Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) direktörü Dr. Robert Redfield.

ABD’li yetkili: Koronavirüs ulusa diz çöktürdü

ABD Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) Direktörü Dr. Robert Redfield yaptığı açıklamada, “Koronavirüsüne karşı elimizden geleni yaptık ama bu virüs ulusa diz çöktürdü” dedi. 2 milyon 300 bini aşkın vakanı bulunduğu ABD’de virüs sebebiyle 121 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

Dr. Robert Redfield bu açıklamaları, dün Kongre önünde yaptı. The Guardian’ın haberine göre, ABD sağlık sisteminin uzun bir süredir yeterli maddi destek alamadığına değinen Redfield, sağlık alt yapısına ciddi yatırım yapılması çağrısında bulundu.

Redfield açıklamasında, “Biz virüsü yenmek için elimizden geleni yaptık fakat gerçek şu ki bu virüs bizim ulusumuza diz çöktürdü” ifadesini kullandı.

Redfield, “ABD olarak elimizden geleni yaptık ve kapasitemiz sınırları içerisinde salgınla mücadele ettik ama her zaman eleştiren birileri çıkacaktır. Muhtemelen bu ufak virüs için 7 trilyon dolar harcayacağız” dedi.

ABD yönetimi, 2020’nin başlarında virüsün Asya ve Avrupa’ya yayılması sırasında gerekli önlemleri almaması nedeniyle tepki alıyor.

Geçtiğimiz günlerde test sayısının azaltılması durumunda vaka sayısının da azalacağını belirten ABD Başkanı Donald Trump, bu konuda talimat verdiğini söyledi. Trump, Tulsa’da yaptığı seçim konuşmasında test sayısının azaltılması için talimat verdiğini açıkladı ve “Ben şaka yapmam” dedi.

ABD’deki Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Anthony Fauci ise, bazı ABD eyaletlerinde korona enfeksiyonlarının sayısında keskin bir artış yaşandığını ancak New York gibi yerlerde virüsün yayılmasının önemli ölçüde gerilemeye başladığını kaydetti.

Şarkul Avsat