Arap Parlamentosu, İran’ı Husilere gelişmiş silahlar sağlamakla suçladı

Arap Parlamentosu, Husi milislerin balistik füzeler ve savaş uçakları ile Suudi Arabistan’a yönelik tekrarlanan saldırılarını kınadı. Parlamento, Birleşmiş Milletler’i (BM) de Husi milislerinin Suudi Arabistan’daki sivilleri hedef alan bu saldırgan eylemlerini durdurmaya zorlamaya çağırdı.

Arap Parlamentosu, 24 Haziran’da Yemen’deki gelişmelere ilişkin düzenlenen genel kurul toplantısının sonunda yayınlanan bir kararda, Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının açık şekilde ihlal edilmesinden, Husi milislerin gelişmiş silah, balistik füze ve insansız hava araçları ile bölgenin güvenliğini istikrarsızlaştırmasından ve Yemen’deki kaosu devam ettirmesinden İran rejimini sorumlu tuttu. Parlamento üyeleri, Husi milislerin Yemen meşruiyetine karşı darbesi nedeniyle oluşan istikrarsızlık sonucunda Yemen altyapısı ve sağlık tesisleri yerle bir olurken, özellikle de koronavirüs salgını ve Yemen halkı üzerinde ciddi sağlık etkileri olmak üzere siyasi, ekonomik ve toplumsal açıdan Yemen’deki son gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ettiklerini vurguladı.

Arap Parlamentosu, Husi milisler tarafından yayınlanan ırksal ayrımcılık hususundaki belgelere dair Yemen Temsilciler Meclisi Başkanlığı tarafından 13 Haziran’da yayınlanan bir bildiriye yönelik desteğini dile getirdi. Parlamento, milislerin ortaya koyduğu şeyin ‘reddedilmiş ırkçı bir davranış, Yemen halkının onuruna ve insanlığına karşı açık bir hakaret, anayasanın ve tüm uluslararası sözleşmelerin, eşitlik ve sosyal adalet değerlerinin açık bir ihlali, Yemen’in kimliğini bozma ve Yemen toplumu tarafından reddedilen ırkçı bir ayrımcılık girişimi’ olduğunu vurguladı.

5 Kasım 2019 tarihinde Güney Geçiş Konseyi ve Yemen hükümeti arasında imzalanan Riyad Anlaşması’nın uygulanması ve bununla çelişen her türlü siyasi tavrın veya pratik hareketliliğin reddedilmesi gerektiğini belirten Parlamento, Aden’deki koşulları eski haline döndürmek, Yemen halkının saflarını birleştirmede çıkarlarına öncelik vermek, devlet kurumlarını restore etmek, terör tehdidiyle ve Husilerin neden olduğu tehditlerle mücadele etmek için ortak çabalar sarf edilmesi çağrısında bulundu.

Arap Parlamentosu, BM, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bölgesel ve uluslararası yardım kuruluşlarını da koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için Yemen’in tüm bölgelerinde Yemen halkına ulaştırılması amacıyla meşru hükümete acil yardım sağlamaya çağırdı.

Parlamento ayrıca, Suudi Arabistan Krallığı’nın BM kuruluşlarıyla ortaklaşa düzenlediği 2020 Yemen Bağışçıları Konferansı’nı da memnuniyetle karşılayarak, Yemen halkının ilk destekçisi ve BM’nin Yemen’deki insani müdahale planlarının en büyük finansörü olan Suudi Arabistan’ın oynadığı öncü rolü takdir etti. Suudi Arabistan, BM’ye Eylül 2014’teki krizin başlamasından bu yana yaklaşık 17 milyar dolarlık yardım sağladı ve son yıllarda, Yemen’e 2020 için insani müdahale planını desteklemek üzere yarım milyar dolar bağışta bulundu.

Parlamento, Yemen’deki meşruiyeti destekleyen koalisyonun ‘yeni tip koronavirüsün sonuçlarıyla mücadele etme, Yemen krizine kapsamlı ve adil bir siyasi çözüm bulma yolunda müzakereleri yeniden başlatma’ açıklamalarını da memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Arap Parlamentosu, darbeci Husi milisleri de BM ekibinin Kızıldeniz yakınlarındaki Hudeyde şehrinde bulunan Ras İsa limanındaki Safer petrol tankerinin bakım faaliyetlerinin gerçekleştirilememesinden sorumlu tuttu. Parlamento 27 Mayıs’ta, tankerin içerisinde bir su sızıntısı yaşanıp çevresel bir felaket meydana gelmeden önce tankerin kontrol edilmesi ve bakımı için Husi milisler tarafından BM teknik ekibine derhal erişim izni verilmesi çağrısında bulundu.

Arap Parlamentosu ayrıca, darbeci Husi milisleri küresel koşullar ve koronavirüs salgınının yayılmasından faydalanarak, Suudi Arabistan’ın güvenliğini bozmaya çalışmak amacıyla, Afrika ülkelerinden Yemen’e göç eden kadınlar ve çocuklar da dahil 8 binden fazla göçmeni yerinden etmekle ve Nisan 2020’de Suudi Arabistan topraklarına itmekle suçladı.

Parlamento, 11 Nisan 2020’de Husi milislerin cezaevlerindeki 5 yıl önce kaçırılan 4 Yemenli gazeteci hakkındaki idam cezası kararını da kınayarak, Yemen parlamentosunun BM temsilcisine gazeteciler hakkındaki idam kararını feshettirme, darbecilerin cezaevlerindeki mahkumların serbest bırakılmaları için çalışma çağrısına dikkati çekti.

Husi milislerin, 16 Mart’ta başkent Sana’da 7 okul müdürünü kaçırmasını ve onları bilinmeyen bir alana götürmesini de kınayan Arap Parlamentosu, Husi milisleri bu insanlık dışı suçtan ve kaçırılan okul müdürlerinin güvenliğinden sorumlu tuttu.

Parlamento, Husi milislerin insani yardımları yağmalamaya ve WHO’dan sağlanan ambulansları kuruluşla bağlantılı olmayan amaçlar uğruna kullanmaya devam etmesini kınarken, BM’ye de 2451 sayılı BMGK kararı ve uluslararası insan hakları yasalarına uygun olarak, insani yardımların ülkeye güvenli, hızlı ve engelsiz girişini sağlamak için tüm önlemleri alma çağrısında bulundu.

Parlamento ayrıca, BM’nin Yemen Özel Temsilcisine ise ‘ateşkese devam etme, Körfez İşbirliği Girişimi, uygulama mekanizmaları, Kapsamlı Ulusal Diyalog sonuçları, başta 2015 tarihli ve 2216 sayılı BMGK kararı olmak üzere Yemen hususundaki ilgili kararlar uyarınca barış görüşmelerini yeniden başlatma’ çağrısında bulundu.

Parlamento, Husi darbesiyle mücadele etmek, devlet kurumlarını onarmak, Yemen’in güvenliğini, istikrarını, birliğini, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklemek üzere Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından temsil edilen uluslararası açıdan tanınmış meşru hükümete desteğini de dile getirdi.

Şarkul Avsat