Uluslararası koalisyon, dört milyar doz aşı üretmeyi planlıyor

Koronavirüsüne karşı dokuz potansiyel aşının geliştirilmesine destek veren uluslararası aşı koalisyonundan bir uzman, yılda dört milyar doz aşı üretebilecek kapasiteye sahip üreticilerin belirlendiğini söyledi.

Salgın Hastalıklara Hazırlıkta İnovasyon Koalisyonu’nun (CEPI) imalattan sorumlu yetkilisi James Robinson yaptığı açıklamada, her bir aşı için iki veya üç üretim tesisi belirlemeyi planladıklarını söyledi.

Robinson açıklamasında, “Şu anda hedefimizin alt eşiği olan iki milyar dozu 2021’in sonuna üretebileceğimizi biliyoruz” dedi.

CEPI’nın, sekiz ila 10 bölgesel dağıtım merkezi belirlemeyi planladığını söyleyen Robinson, “Böylece her şeyi merkezi olarak yürütmek ve dünya genelinde nakliyat yapmak zorunda kalmayacağız” dedi.

Henüz herhangi bir aşı olmamasına rağmen koalisyon, koronavirüse karşı aşıların dünya çapında eşit bir şekilde dağılmasını sağlamak için üretim ve tedarik zincirleri adına talep listesi oluşturuyor.

Norveç merkezli CEPI’nin destekçileri arasında 14 ülke, Bill and Melinda Gates ve Britanyalı Wellcome Trust vakıfları bulunuyor.

CEPI, koronavirüs aşısı geliştiren dokuz kuruluşa 829 milyon dolar maddi destek sağladı. CEPI dokuz aşı çalışmasından en azından bir kısmının başarılı olacağını umut ediyor.

Şarkul Avsat