Tunus yeni normale geçişte sınır kapılarını açmaya hazırlanıyor

Tunus hükümeti bugünden (Cuma) itibaren, kara, hava ve deniz sınırlarını açmaya hazırlık olarak, Koronavirüs sebebiyle daha az tehlikeli ülkeler ve yüksek risk taşıyan ülkelere yönelik bir dizi yeni tedbirler aldığını duyurdu.

Tunus Sağlık Bakanı Abdullatif el-Mekki, yetkili kurumların, özellikle de Tunus Yeni ve Gelişen Hastalıklar Gözlemevi’nin uluslararası düzeydeki mevcut bilimsel ve epidemiyolojik standartlara dayanarak, kapsamlı karantina dönemini sona erdiren ve sınırlarını açtığını duyuran çeşit ülkelerin salgın durumunu değerlendirdiğini vurguladı.

Salgının uluslararası yayılımını takip etmeye yönelik bu araştırmalar ve çeşitli takipler neticesinde Tunus, ülkeleri üç gruba ayırdı. Birinci grup yeşil renkte ve bu grupta kapsamlı karantina dönemini sonlandıran ve sınır kapılarını dışarıya açan çeşitli ülkeler yer alıyor ve bu ülkeden gelenler Tunus’a girişleri sırasında özel tedbirlere tabi tutulmuyor.

Turuncu renkte olan ikinci gruba gelince, bu grupta yer alan ülkelerden Tunus’a seyahat edecek kişilerin seyahatten 72 saat öncesine ait bir laboratuvar testine ait sonucu ibraz etmeleri ve söz konusu testin ülkeye varış zamanında 120 saati geçmemiş olması gerekiyor. Otel ve pansiyonlarda konaklamak isteyen Tunuslulara gelince, bunların da Tunus Turizm Sağlık Protokolü kurallarını yerine getiren otellere transfer edilmeleri gerekiyor. Vatandaşlar bu şartları sağlayan otel gruplarında, Tunus Turizm Sağlık Protokolü’ne bağlı kalarak ikamet edebilecekler.

Bu çerçevedeki yerli ve yabancı turist grupların, benimsenen sağlık protokollerine her noktada saygı göstermeleri şartıyla, müzeler, anıtlar ve turistik arkeolojik alanları ziyaret etmelerine izin verilecek.

İlk iki grubun dışında kalan üçüncü gruptaki ülkeler kırmızı renkte olup, halihazırda sadece bu ülkelerden Tunus’a dönmek isteyen ülke sakinleri, Tunus’a seyahat etmeden önceki son 72 saat içinde veya Tunus’a ulaşmalarının üzerinden 120 saat geçmemiş bir laboratuvar testi ibraz etme şartıyla kabul ediyor. Ayrıca, masrafları kişilere ait olmak üzere 7 günlük zorunlu karantinaya girmeleri, 7 günlük zorunlu karantina süresinin ardından masrafları devlete ait başka bir laboratuvar analizi yaptırma zorunluluğu bulunuyor.

Tunus’un yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını önlemede başarılı olduğu ve şimdiye kadar sadece bin 160 teyit edilmiş vaka kaydedildiği, hastaların yüzde 88’ine tekabül eden bin 23’ünün sağlığına kavuştuğu ve toplamda 50 ölüm vakasının kayıtlara geçtiği ifade ediliyor.

Şarkul Avsat