Vakaların arttığı ABD’de kısıtlamalar yeniden gündemde

Uluslararası alanda izolasyon önlemleri kaldırılmaya devam ederken İtalya ve Almanya’da salgının yeni merkez noktaları ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa’da koronavirüs vakalarının arttığı uyarısında bulundu. ABD’deki vaka hızındaki artış ise özellikle ülkenin güneyinde yeniden kısıtlamalara gidilmesine neden oldu.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs salgınının dünya genelinde kötüleştiğini, zira gelecek hafta vaka sayılarının 10 milyona, can kayıplarının ise 500 bine yükseleceğinin altını çizdi. Avrupa Parlamentosu Sağlık Komitesi üyeleriyle gerçekleştirdiği konferansta açıklamalarda bulunan WHO Direktörü, “Dünya, salgın sona erdiğinde önceki haline dönmemeli. Aksine hem çevre dostu hem de iklim değişikliğinin üstesinden gelinmesine yardımcı olan yeni bir durum oluşturulmalıdır” dedi.

Salgın Avrupa’da gerilemesine rağmen WHO Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Kopenhag’dan yaptığı bir video konferansta şunları söyledi:

“Avrupa’da bir aydan bu yana ilk kez geçtiğimiz hafta vaka sayılarında artış yaşandı. İki hafta boyunca 30 ülkede kümülatif vaka sayılarında artış görüldü.”

Kluge, Avrupa ülkelerinden 11’inde durumun kontrol altına alınmaması halinde salgının tekrar hızlanabileceğini, Avrupa’daki sağlık sistemlerinin enerjisini tekrar tükenebileceğini kaydetti. Aynı zamanda Polonya, Almanya ve İspanya gibi ülkelerin okul, kömür madenleri ve ziraat alanında yeni vakaların kaydedilmemesi için aldığı hızlı önlemlere de övgüde bulundu. Almanya ilk kez salı günü 600 bin kişiyi kapsayan, yerel düzeyde karantina uygulayacağını duyurmuştu.

Diğer yandan gelecek ay sınırlarını yeniden açmaya hazırlanan Avrupa ülkeleri, izolasyon tedbirlerini hafifletmeye devam ediyor. Dün dünyanın dört bir yanından gazetecilerin katıldığı bir etkinlikle kapılarını kısmen de olsa yeniden açan Eyfel Kulesi, yaklaşık 50 turisti ağırladı. Yetkililer, şu an merdivenler aracılığıyla yalnızca ikinci kata kadar çıkılmasına izin verileceğini, temmuz ayı başlarında koşullar izin verdiği taktirde asansörün de kullanılabileceğini bildirdi. Ancak manzara, Paris’in kalbinde alışıldık olan yoğun kalabalığın olmayışı nedeniyle eskisi gibi değildi.

Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen ülkelerden olan İngiltere’deki sağlık birimleri, 4 Temmuz’a kadar ticari faaliyetler üzerindeki kısıtlamaların hafifletilmesi için hazırlanıldığı sırada, salgının ikinci dalgası konusunda uyardı. Bournemouth şehrindeki plajlarda dün ve önceki gün yoğun kalabalık oluştuğu kaydedildi.

Avrupa İlaç Kurumu dün, Avrupa Birliği’nde antiviral olarak kullanılan Remdesivir ilacının ‘şartlı pazarlanmasına’ izin verilmesi önerisinde bulundu. İlacın kullanımına ilişkin bu tavsiyenin önümüzdeki hafta Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması bekleniyor.

ABD’de ise vaka sayılarında, sağlık yetkililerinin endişe verici olarak nitelediği bir artış yaşanıyor. Bu nedenle koronavirüsten en çok zarar gören New York, New Jersey ve Connecticut eyaletleri çarşamba günü, salgının hızlandığı bazı eyaletlerden gelenlere karantina uygulanacağını bildirdi. Çarşamba günü 24 saat içinde 36 bin vakanın kaydedilmesi, salgının ülkede yükseldiğini gösteriyor.

Teksas Valisi Cumhuriyetçi Greg Abbott duruma dair şu açıklamada bulundu:

“Salgını önümüzdeki haftalarda yavaşlatamadığımız takdirde mağazaları nasıl açık tutacağımızı yeniden düşünmek zorunda kalacağız. Zira salgın, önümüzdeki iki hafta içinde kontrol altına alınmazsa oldukça tehlikeli bir hale gelecek.”

Yerel medya, Abbott’ın eyaletteki ikincil ameliyatları askıya aldığını aktardı. Kaliforniya’da 4 aydır kapalı olan Disneyland’ın 17 Temmuz’da gerçekleştirilmesi beklenen açılışının erteleneceği bildirildi.

Salgının merkez üssü konumundaki Karayipler ve Latin Amerika’da ise henüz vaka sayısında zirve noktasına ulaşılmadı. Bölgede, çoğunluğu Brezilya’da olmak üzere 100 binin üzerinde ölüm kaydedildi.

Şarkul Avsat