İran’da Instagram’da bebek satmaya çalışan 3 kişi tutuklandı

İran’da Instagram üzerinden çocuk satışı yapmaya çalışan 3 kişi tutuklandı.

İran’ın yarı resmi ajansı ISNA’da yer alan habere göre, yapılan operasyonda biri 2 aylık, diğeri 20 günlük bebekler kurtarıldı.

Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi, üçüncü bir çocuk daha tespit ettiklerini ancak henüz bulamadılarını belirtti.

Rahimi, yapılan operasyonda 3 kişinin tutuklandığını belirterek, zanlıların bebeklerden birini 400 milyon İran riyali (9 bin 490 dolar), diğerini de 500 milyon İran riyali (11 bin 800 dolar) karşılığında satmaya çalıştığını aktardı.

ISNA’nın haberine göre, bebeklerden biri 50 milyon İran riyali (bin 100 dolar), diğeri 100 milyon riyali (2 bin 300 dolar) karşılığında ‘yoksul ailelerden’ satın alındı.

Instagram’ın mülkiyet haklarına sahip olan Facebook Şirketi’nin Sözcüsü, CNN’e yaptığı açıklamada, olayı incelediklerini söyledi.

Sözcü, “Instagram’da yasadışı yollardan evlat edinmek için çocuk satışı da dahil insan istismarına yol açabilecek içerik veya davranışlara izin vermiyoruz. Bu faaliyetle ilgili haberlerden haberimiz var. İncelemeye devam ediyoruz” dedi.

Facebook Koşulları ve İlkeleri’nden biri de insan istismarı içeriklerinin kaldırılmasıdır. Sitenin ilkeler sayfasındaki ‘İnsan İstismarı’ başlığı altında şu ifadelere yer veriliyor:

“Zararı durdurmak ve önlemek amacıyla, insan ticareti de dahil olmak üzere insan istismarını kolaylaştıran veya koordine eden içerikleri kaldırıyoruz.”

Ayrıca Instagram kullanıcıları, bu konuyla ilgili paylaşımları bildirmeye teşvik ediliyorlar.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın insan kaçakçılığıyla ilgili hazırladığı raporda İran, 21 ülke arasında 3’üncü sırada yer alıyor.

Şarkul Avsat