İslam ülkelerinden Suudi Arabistan’ın Hac kararına övgü

Endonezya ve Nijerya hükümetleri, Suudi Arabistan’ın koronavirüs salgını nedeniyle Krallık dahilindeki çeşitli milletlerden sınırlı sayıdaki bir katılımla bu yılki Hac farizasını gerçekleştirme kararını memnuniyetle karşıladı.

Endonezya Diyanet İşleri Bakanı Fahr er-Razi dün yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın aldığı kararın Hac ibadetini yerine getirmeyi isteyenlerin güvenliğini göz önünde bulundurduğunu belirtti. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Koronavirüs salgını ışığında, hacıların güvenliği diğer her şeyin önünde gelir. İslam dininin temel prensipleri ‘Zararlı şeylerin önlenmesinin, faydalı şeyleri elde etmeye öncelenmesi gerektiğini’ belirtir. Hacıların iyiliğinin öncelenmesi zorunlu bir durumdur. Bu yüzden Suudi Arabistan Krallığı’nın aldığı karar, hacıların sağlık ve selametinin korunması noktasında doğrudur.”

Nijerya hükümeti de aynı şekilde Suudi Arabistan’ın kararına övgüde bulundu. Nijerya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, alınan kararın Suudi Arabistan’ın yeni tip koronavirüs salgınını ve salgının dünya için taşıdığı riskleri önleme çabalarının bir parçası olduğu ifade edildi. Nijerya hükümeti ayrıca bu kararın, özellikle birçok ülkedeki yüksek vaka oranlarıyla beraber, üyeleri arasında güvenli sosyal mesafe sağlamanın zor olduğu dünya devletleri, topluluklar ve insan kalabalıkları arasındaki hareketlilikte salgın hastalık riskini azaltmaya ve dünya sağlığını korumaya yönelik olduğu görüşünü paylaştı.

Nijerya hükümeti, Hac ve Umre Düzenleme Komisyonu’nun Suudi Arabistan’ın güvenliğini hedef alan tüm zorluklarla yüzleşmede, Suudi Arabistan hükümeti ve halkının yanında olduğu tutumunu yeniledi. Suudi Arabistan hükümetinin vatandaşlarının ve ülkesinin sakinlerinin yanı sıra Umre yapmak, Mescid-i Nebevi’yi ziyaret etmek veya turistik amaçla Krallık topraklarına gelme niyetinde olan tüm herkesin güvenliğini sağlamak için alacağı tüm önlemleri desteklediğini açıkladı.

Etiyopya’daki İslam İşleri Yüksek Konseyi, Krallığın kararına tam destek verdiğini duyurdu. Konsey tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Suudi Arabistan’ın kararının sebepsiz olmadığından eminiz. Bu karar daha ziyade, uluslararası sağlık araştırma kurulları ve merkezleri tarafından yayınlanan raporlar ışığında, dünyanın dört bir yanından gelen hacılar arasında güvenli sosyal mesafe sağlamanın zor olması ve insan toplulukları arasında salgın hastalığın yayılma tehlikesine karşı alınmıştır. Bu karar ayrıca Krallığın Haremeyn-i Şerifeyn’i ziyaret etmek için gelen hacıların ülkelerine dönüşlerine kadar onların güvenliklerinin sağlanması hususundaki sürekli endişesini yansıtmaktadır.”

Çad Cumhuriyeti İslami İşler Yüksek Kurulu’nun Fetva Bölümü’nden de karara destek geldi. Yapılan açıklamada, Krallığın bu ihtiyati tedbirlerle ilgili attığı adımların hanif dinin emrettiği hikmete uygun olduğu vurgulandı.

Kenya Alimler Konseyi de yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan Krallığı’nın kararının boşuna olmadığını, daha ziyade Müslümanların canlarını korumak ve onların koronavirüsten etkilenmelerini önlemek için alındığını ifade edildi.

Aynı şekilde Şili İslam Merkezi Başkanı Kamil Sufan da Krallığın aldığı karara övgüde bulundu. Başkan Sufan, İslam Merkezi tarafından yayınlanan dünkü açıklamasında şunları söyledi:

“Bu doğru ve isabetli karar, salgının devam eden riskleri, dünya genelinde virüs bulaşmış insanlar için geliştirilmiş bir aşı veya kesin bir tedavi yönteminin bulunmayışı ile küresel sağlığın korunması ışığında geldi. Bu karar Krallığın, Hac ibadetinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yerine getirilmesi ve İslam hukukunun insan canını koruma amacını gerçekleştirme isteğini yansıtmaktadır.”

Şarkul Avsat