Suudi Arabistan devlet kurumlarında İnsan Hakları Komisyonu için irtibat görevlisi atanacak

Suudi Arabistan hükümeti, devlet kurumlarındaki hukuk departmanlarına insan haklarıyla ilgili yeni görevler atamalar yapmaya karar verdi. Her departmana, ilgili konularda iletişim için İnsan Hakları Komisyonu’na bir irtibat görevlisi atama yetkisi verildi.

İrtibat görevlisi için belirlenen görevler arasında özellikle İnsan Hakları Komisyonu’nun Komisyon toplantılarında katılımcılarla birlikte ele alınan veya izlenen şikayetlerini ilgili kurumlara ileterek takibini sağlamak, insan hakları kültürünü hukuk departmanının ait olduğu kurumda eğitim ve tanıtım faaliyetlerini yürüterek ve görsel ve okuma materyalleri düzenleyerek yaymak, İnsan Hakları Komisyonu ile iş birliği içinde hazırlanan kılavuzların ve insan hakları sözleşmelerinin uygulanmasının takibini yapmak, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları kurumları tarafından yayınlanan önerilere ilişkin direktiflerin uygulanmasını takip etmek, Komisyon tarafından yayınlanan insan hakları durum raporlarının tavsiyelerinin uygulanmasını takip etmek ve hukuk programına bağlı kurumun temsilcilerini eğitim programlarına dahil etmek için insan hakları komisyonu ile iş birliği yapmak bulunuyor.

Hukuk departmanına aynı zamanda insan hakları ihlallerine yönelik suçların ve ihlallerin belirlenmesi ile bunların önlenmesine yönelik bildirim hazırlaması için yeni bir görev verildi. Departman ayrıca İnsan Hakları Komisyonu ile koordinasyon içinde, insan hakları ihlallerine ilişkin iddialar ile ilgili olarak ilgili makamlara istatistik veri sağlamak için ileri veri tabanları oluşturulmasını sağlayacak.

Bakanlar Kurulu’nun devlet kurumlarındaki hukuk departmanlarına verilen insan hakları ile ilgili görevleri onaylama kararı, Kraliyet Mahkemesi’nin, İdari Yönetim Hazırlık Komitesi’nin, bakanlıklar ve hükümet bölümlerindeki hukuk departmanlarına insan hakları görevlerinin eklenmesiyle ilgili mektubuna dair görüşmelerine dayanıyor. İnsan Hakları Komisyonu’nun düzenlenmesine yönelik incelemelerden sonra Bakanlar Kurulu’ndaki Uzmanlar Konseyi’nde hazırlanan tutanaklar ile Ekonomi ve Kalkınma İşleri Konseyi’nin önerileri, Siyasi ve Güvenlik İşleri Sekreterliği’nin gönderdiği mektup ve Bakanlar Kurulu Genel Kurulu’nun önerisi sonucu karar Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

Şarkul Avsat