FKÖ: Öldürülen Filistinlilerin cenazeleri teslim edilmeli

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Sekreteri Saib Ureykat yaptığı açıklamada, İsrail’in alıkoyduğu ve defnedilmelerine müsaade etmediği Filistinlilere ait naaşların teslim edilmesi için uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

Ureykat, Twitter hesabı üzerinden yayınladığı açıklamada, geçtiğimiz hafta Salı günü Batı Şeria’daki İsrail’e ait askeri bir kontrol noktasının yanında işgalci İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu öldürülen genç Ahmed Ureykat’ın durumuna atıfta bulundu.

FKÖ sekreteri, “İşgal makamları beş gündür şehit Ahmed Ureykat’ın pak naaşını alıkoymaya devam ediyor. Sevdiği insanlar öldüğünde diğer tüm insanların yaptığı gibi bizim de cenazemizi defnetmemize izin vermiyorlar. Ahmed  Ureykat’ı soğukkanlılıkla yargısız infazla katlettiler. Bu yapılanlar ne insanlığa ve ne de insan ahlakına sığıyor. Temiz şehitlerimizin naaşlarının teslim edilmesi için bize yardım edin!” çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın aktardığı habere göre FKÖ Yürütme Kurulu’nun önceki gece yayınladığı açıklamada, en son genç Ureykat’ı katleden İsrail’in, Filistinlileri öldürmesindeki asıl maksadının bölge halkını korkutarak tasfiye amaçlı olduğu belirtildi. Yürütme kurulu, “sayı mezarları” denilen mezarlar ve işgalci İsrail’e ait buzdolaplarında alıkonan yüzlerce şehit naaşının yanı sıra, tüm insani değerler, ilkeler ve insanlık ahlakını ayaklar altına alarak şehit Ahmed’in naaşının alıkonulması ve ailesine teslim edilmemesinin reddedilmesi ve kınanması” gerektiğini vurguladı.

Konuyla ilgili olarak, Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, “sadece herhangi bir kanunsuz davranışta bulunduklarından şüphelenildiği için hemen oracıkta öldürülmelerine neden olması bakımından Batı Şeria’daki onlarca İsrail askeri kontrol noktasının Filistinliler için adeta ölüm tuzakları haline geldiğini” ifade etti. Avrupa-Akdeniz Gözlemevi, yaptığı basın açıklamasında, genç Ureykat’ın öldürülmesinin “kontrol noktalarındaki Filistinlilere karşı kanun dışı ve sistematik infazların sadece açık bir örneği olduğunu” söyledi.

Gözlemevi, “İsrail’in 2016 yılında kanuna aykırı bir şekilde aralarında 36 çocuğun da bulunduğu 95 sivil Filistinlinin yargısız infaza kurban gittiğini, elinde kendisine yönelik saldırıların gerçekleştiğini belgeleyen bir kanıt olmamasına rağmen, kurbanların İsrail askerlerine karşı bıçaklama veya saldırı girişiminde bulunduğunu iddia ederek tüm cinayetleri sistematik olarak gerçekleştirdiğini” açıkladı.

Şarkul Avsat