Koronavirüse karşı geliştirilen tablet aşının deneylerine başlanacak

ABD merkezli biyoteknoloji firması Vaxart, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı üzerinde çalıştıkları oral aşının, hastalığa karşı umut verici başarı belirtileri gösterdikten sonra insan olmayan primatların deneylerinde kullanılmak üzere seçildiğini açıkladı.

Söz konusu deney, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından başlatılan, kamu ve özel sektör ortaklığında 10 milyar dolara yakın bir bütçeye sahip Warp Speed Projesi tarafından finanse ediliyor.

Warp Speed Projesi, Ocak 2021’e kadar ABD’lilere güvenli ve etkili aşılar sağlamayı amaçlıyor.

Vaxart şirketinin çalışması, Kovid-19 gibi hastalıklar için ‘sterilize edici’ bağışıklık sağlama potansiyeline sahip mukozal ve sistemik bağışıklık tepkileri üretmek üzere tasarlanmış ağızdan alınacak tablet aşılar geliştirmeye odaklanıyor.

Vaxart İcra Kurulu Başkanı Andrei Floroiu, “Kovid-19’a neden olan SARS-CoV-2, öncelikle mukozadan (burun, ağız veya gözler) geçen viral parçacıklar tarafından bulaşır. Bu aşı ile mukozal bağışıklığın ilk savunma hattı olarak kullanılabileceğini düşündük” dedi.

Şirketin daha önce ürettiği bir aşıda kullanılan mukozal bağışıklığa ilişkin klinik çalışmaların ikinci aşamasının sonuçları 21 Ocak’ta The Lancet dergisinde yayınlandı. Sonuçlar, aşının sadece bir dozdan sonra influenza enfeksiyonuna karşı korumadaki başarısını ortaya koydu.

Vaxart yetkilileri, bu sonuçlara dayanarak üzerinde çalıştıkları tablet aşının, Kovid-19’a neden olan koronavirüs gibi mukoza solunum virüslerine karşı korunmada etkili olacağına inanıyor.

Şirketin CEO’su Walter Latour, 27 Mayıs’ta Technologynetworks sitesi ile yaptığı röportajda, “Birden fazla sistemi değerlendirdikten sonra, bağırsağın bağışıklık sistemini etkinleştirmek için çift sarmallı RNA virüs grubundan dsRNA ile Adenovirüs 5’i kullandık. Aşıyı bağırsakta doğru yere güvenilir bir şekilde iletmek için bir mekanizma geliştirdik. Aşıyı midede asidik ortamdan koruyan, daha sonra aktif bileşeni ince bağırsağa bırakan enterik kaplı bir tablet geliştirdik” şeklinde konuştu.

Latour, aşının test edilen tüm hayvanlarda hem birinci hem de ikinci dozdan sonra güçlü anti-SARS CoV-2 antikorları ürettiklerini ve ikinci dozdan sonra da belirgin bir arttırıcı etkiye sahip olduklarını dile getirerek, “Tüm aşılanmış gruplarda antikor tepkileri istatistiksel olarak anlamlıydı. Ortalama antikor sayısı (ELISA IgG) tedavi edilmemiş kontrol gruplarına kıyasla 10 bin kattan fazla arttı” ifadelerini kullandı.

Zagazig Üniversitesi’nden Profesör Muhammed Zamir Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “Ağızdan alınan tablet aşılarının üretimi ve dağıtımı daha kolay. Çünkü bunlar oda sıcaklığında saklanabilir ve depolanabilir. Bu, aşı enjeksiyonundan nefret edenlerin de tercihi olacak” yorumunda bulundu.

Şarkul Avsat