Yemeklerinize zencefil eklemek için 5 neden

Fit Squad DXB’de kişisel antrenör ve beslenme koçu olan Devinder Bains, daha uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olmanıza yardımcı olacak gıdalar konusunda tavsiyelerini sizlerle paylaştı.

Zencefil kökünün çok sayıda faydasının olmasının yanı sıra yüzyıllardır geleneksel tıp alanında da kullanılıyor. Zencefil kökünün ucuz bir ürün olmasıyla birlikte taze, kurutulmuş, dondurulmuş veya toz halinde süpermarketlerde bulabilirsiniz. Zencefil, körilere lezzetli bir tat katar, çorba ve kızartmaların lezzetini artırır ve bitkisel çaylar için oldukça mükemmel bir ek. Zencefil kökünün yararlarından bazılarını sizler için derledik.

Beyin fonksiyonlarını geliştirir

Zencefil, iltihapla mücadele etmek için gereken antioksidanları içeriyor. Depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve Alzheimer gibi beyin rahatsızlıkları, beynin kronik iltihaplanması ile ilişkilendiriliyor. Ve zencefil, beyin fonksiyonları için önemli bir anti-enflamatuar. Zencefil, beyin fonksiyonlarını doğrudan da artırabilir. Zencefil tüketen 60 yaşlarında bir kadın üzerinde yapılan araştırma sonunda reaksiyon süresinde ve çalışma belleğinde iyileşme olduğu ortaya konuldu.

Kas ağrısını azaltır

Zencefilin iltihap önleyici özellikleri sadece beyinle sınırlı değil. Yapılan araştırmalar, zencefil kökünün kireçlenme sorunu yaşayanlara da yardımcı olduğunu ortaya koydu. Zencefil, diz kireçlenmesi tedavisinde ve romatizmal eklem iltihabından kurtulmaya da yardımcı oluyor.

Mide bulantısını ve hastalıkları azaltır

Zencefil, yıllardır hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Aynı zamanda, sabah bulantısı tedavisinde de oldukça yararlı. Bin 278 hamile kadınla yapılan 12 çalışmanın incelenmesinde, zencefil tüketmenin bulantı hislerini önemli ölçüde azalttığı belirtildi. Ayrıca, zencefilin kemoterapi tedavisi gören ve ya ameliyat sonrasında hastaların kusmalarını azalttığını ortaya koyan araştırmalar da bulunuyor.

Kronik hazımsızlığı tedavi eder

Zencefil uzun zamandır mide ağrılarını hafifletmek ve sindirim sistemindeki fazla gazı almak için gaz giderici olarak kullanılmıştır. Ancak zencefil, kronik hazımsızlık (dispepsi) tedavisinde de önemli bir rol oynayabilir. Tekrarlanan rahatsızlık, midenin geç boşaltılmasında kaynaklanmaktadır ve zencefil bu süreci hızlandırıyor. Yemekten önce 1,2 gram zencefil tozu alan sağlıklı insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, midenin yüzde 50 oranında daha hızlı bir şekilde boşaltıldığı görülmüştür.

Diyabet riskini azaltır

Zencefil tüketmek, kan şekeri seviyesinin azalmasında, diyabetli kişilerde insülin sonuçlarında düzelmeler ve metabolizmanın iyileşmesi arasında pozitif bir bağlantı söz konusu. Hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, sıçanlar zencefil ve tarçın karışımı ile beslendi. Araştırma sonucunda görülen bir çok yararın yanı sıra vücut ağırlıklarında da bir azalma görüldü.

Arab News