ABD koronavirüs tedavisinde kullanılan Remdesivir ilacının tüm stoğunu satın aldı

ABD, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisine yardımcı olduğu kanıtlanan ‘Remdesivir’ adlı antiviral ilacın neredeyse dünyadaki tüm stoğunu satın aldı.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı, Gilead Science şirketi tarafından üretilen ilaçtan 500 bin doz satın alındığını açıkladı.

Bu miktar, ilaç şirketinin Temmuz ayı üretim kapasitesinin tamamı, Ağustos ve Eylül üretim kapasitesinin ise yüzde 90’ı anlamına gelirken, ABD’nin ilacı stoklama kararı, diğer ülkelerin ilacı en az 3 ay bulamayacağı anlamına geliyor.

ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, anlaşmayı ‘harika’ olarak nitelendirerek, “Trump yönetimi, koronavirüse karşı hayat kurtaran tedaviler hakkında daha fazla bilgi edinmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Remdesivir’e ihtiyaç duyan herhangi bir ABD’li hastanın bunu alabilmesini mümkün olduğu ölçüde sağlamak istiyoruz” dedi.

Gilliad Science şirketi, son günlerde ABD ve diğer gelişmiş ülkelerdeki hükümet sağlık programları kapsamındaki insanları tedavi için 2 bin 340 dolar talep etme kararı nedeniyle eleştirilmişti.

ABD’de yapılan çalışmalar, Remdesivir kullanımının koronavirüs hastalarının tedavi sürelerini kısalttığını gösterse de, ilacın hayatta kalma şansını önemli ölçüde artırdığı kanıtlanamadı.

ABD’de, şu ana kadar 2 milyon 727 bin 996 vaka tespit edilirken, 130 bin 123 kişi de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Şarkul Avsat