Temsili fotoğraf

BM, İran’ın Suudi Arabistan’a yapılan saldırılarda doğrudan parmağı olduğunu teyit etti

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Güvenlik Konseyi’nin huzurunda İran ile ilgili sunduğu raporu memnuniyetle karşıladı.

Söz konusu rapor İran rejiminin Suudi Arabistan’ın doğusunda bulunan Abkayk (Abqaiq) ve Haris’teki petrol tesislerini hedefleyen yıkıcı saldırılardan sorumlu olduğunu ve saldırılarda doğrudan parmağı olduğunu teyit etti. Aynı şekilde raporda geçen yıl Krallığın güneyinde yer alan Abha Uluslararası Havalimanı’nı hedefleyen “seyir” füzelerinin ve silahlı insansız hava araçlarının da “İran kaynağı” olduğu sonucuna varıldı.

Bakanlık Suudi Arabistan hükümetinin, BM Güvenlik Konseyi de dahil olmak üzere BM örgütüne ve ana organlarına uluslararası barışı ve güvenliği sürdürme, İran rejiminin bağlı olduğu uluslararası yasa ve normların tüm sistematik ihlallerini ve 1979 yılından beri terörist araçlarını kullanmasını engelleme konusunda güven duyduğunu vurguladı.

Bakanlık BM raporundaki bulguların uluslararası toplumun nezdinde, İran’ın başta Suudi Arabistan olmak üzere genel olarak Arap bölgesine ve dünyaya yönelik düşmanca niyetler beslediği konusunda hiçbir şüpheye yer bırakmadığını ifade etti. Rapor, İran rejiminin uluslararası sözleşmeler ile antlaşmaları ve iyi komşuluk ilkelerini göz ardı ederek bölgenin istikrarını sarmaya yönelik saldırgan ve yıkıcı tutumunu sürdürdüğünü ve Yemen, Irak, Suriye, Lübnan ve diğer ülkelerde bulunan silahlı terörist militanlara lojistik, askeri ve finansal destek sağladığını ortaya koydu.

Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın uluslararası ve BM uzmanlarına olayların soruşturulmasına katılmaları ve bunu kesin kanıtlarla açıklamaları için çağrıda bulunmasının uluslararası topluma karşı üst düzey şeffaflığının, uluslararası hukuka ve BM Antlaşması’na bağlılığının, bölgenin istikrarını koruma isteğinin ve İran’ın çatışmanın ve kaosun fitilini ateşleyerek yapmaya çalıştığı şeye boyun eğmeyeceğinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Suudi Arabistan sınırlarının aşılmasına, vatanın güvenliğine bir zarar gelmesine ve su yolları ile küresel ekonominin güvenliğinin İran’ın izlediği saldırgan tutumun neden olduğu tehlikelere maruz kalmasına ne surette olursa olsun izin vermeyeceğine dair kesin vurgusunu yineledi.

Bakanlık İran rejiminin belgelerle kanıtlanmış suçlarını ve düşmanlığını engellemek için gösterilen uluslararası çabayı güçlendirmek amacıyla uluslararası toplumun ve BM Güvenlik Konseyi’nin, İran’a ve İran’dan silah tedariki ve ihracatına yönelik uygulanan ambargonun devam ettirilmesi konusunda uygun önlemler alması gerektiğini vurguladı.

Diğer taraftan konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan “Krallığın petrol tesislerine düzenlenen yıkıcı saldırılarda İran’ın parmağı olduğunu kanıtlayan BM raporunun Güvenlik Konseyi’nde tartışılması, uluslararası topluluğun İran’a karşı sağlam bir duruş sergilemesi gerektiğini teyit ediyor” ifadelerini kullandı.

Prens Faysal Twitter hesabından yaptığı açıklamada sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu rapor, içindeki gerçeklerle birlikte İran rejimine yönelik silah ambargosunun ve geliştirdiği nükleer ve balistik programların ciddi bir şekilde ele alınmasının sürdürülmesi konusundaki destekleyici tutumumuzu pekiştiriyor.”

Dünyanın en değerli şirketi olarak kabul edilen Suudi Arabistan’ın petrol-gaz şirketi Aramco’ya 14 Eylül 2019’da SİHA’yla saldırı düzenlenmişti.

Suudi İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yerel saatle 04.00 sularında ülkenin doğusundaki Abqaiq ve Hujrat Khurais bölgelerinde petrol-gaz şirketi Aramco’ya ait iki tesisinin SİHA saldırısına uğradığını ve iki yangının çıktığını duyurmuştu. Açıklamada, çıkan iki yangının yapılan çalışmaların ardından kontrol altına alındığı belirtilmişti.

17 Ağustos 2019’da da Yemen’deki İran destekli Husiler, 10 insansız hava aracı ile Aramco’ya ait petrol tesislerini hedef aldıklarını açıklamışlardı. Riyad yönetimi saldırılarda İran destekli Husilerin paravan olarak kullanıldığını saldırının asıl sorumlusunun İran rejimi olduğunu ifade ediyor.

Şarkul Avsat