Riyad, Guterres’in İran’ın Suudi Arabistan saldırısı raporunu memnuniyetle karşıladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antionio Guterres’in geçen yıl Suudi Arabistan’daki petrol tesislerine ve uluslararası havalimanına düzenlenen saldırıda kullanılan seyir füzelerinin ve silahlı insansız hava aracının İran kaynaklı olduğunu açıkladığı raporu memnuniyetle karşıladı.

Bakanlık, Riyad yönetiminin Birleşmiş Milletlere ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’de dahil olmak üzere ana organlarına, uluslararası barış ve güvenliği sağlaması konusunda güven duyduğunu belirttiği açıklamasında, BM’nin 1979’ dan bu yana uluslararası hukuku ihlal eden ve amaçları doğrultusunda terör unsurlarını kullanan İran rejiminin benimsediği politikayı değiştirmeye çalıştığını ifade etti.

Rapora ilişkin açıklamada, İran’ın özellikle Riyad başta olmak üzere orta doğu ve dünyaya yönelik düşmanca tavırlar sergilemeye çalıştığına dair hiç bir şüphe bırakmadığını kaydetti.

Güvenlik Kuruluna sunulan raporda Guterres, İran rejiminin bölgenin istikrarını sarsmaya çalıştığını, Yemen, Irak, Suriye, Lübnan ve dünyanın diğer bölgelerinde terörist milisler için lojistik, askeri ve malî destek sağladığını belirtti.

Guterres, söz konusu Tahran yönetiminin uluslararası sözleşme ve iyi komşuluk ilkesine itibar etmeyen bir siyaset anlayışına sahip olduğuna değindi.

Öte yandan Bakanlık, Riyad’ın BM dahil olmak üzere uluslararası uzmanları yapılan saldırı ile ilgili yürütülecek soruşturmaya katılmayı çağırdı. Suudi Arabistan Dışişleri, adaletin şeffaf biçimde uygulanabilmesinin, uluslararası toplumlarla beraber uluslararası hukuka bağlı kalarak sağlanabileceğini belirtti.

Suudi Arabistan’ın, bölgede istikrar sağlamasının yanısıra, İran’ın içine çekmeye çalıştığı kaos ve çekişmelere girmemeye özen göstermesine dikkati çekti.

Ülkesinin ulusal güvenliğine yönelik hiç bir ihlale izin vermeyeceğine dikkat çeken Riyad, “ herhangi bir su geçişinin ve küresel ekonominin güvenliğini tehdit eden risklere asla fırsat vermeyeceğiz” diye açıklamada bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası toplumun ve Güvenlik Konseyinin, İran üzerinden çatışma bölgelerine tedarik ve ihraç edilen silah yasağının devam ettirilmesi yönünde uygun tedbirler alması gerektiğini belirtirken, rejimin suçlarını ve kanıtlanmış düşmanlığını azaltmaya yönelik uluslararası arenada daha fazla çalışma yapılmasının önemine dikkatleri çekti.

Şarkul Avsat