Kral Selman video konferans aracılığıyla düzenlenen toplantıya başkanlık etti

Suudi Arabistan: Mısır ve Sudan’ın su güvenliği Arap güvenliğinin ayrılmaz bir parçasıdır

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, video konferans aracılığıyla Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında dün toplandı.

Bakanlar Kurulu toplantısında, Mısır ve Sudan’ın su güvenliğinin önemine vurgu yapılarak, söz konusu ülkelerin su güvenliğinin Arap güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğu ifade edildi.

Bununla birlikte, Nil sularındaki tarafların haklarına dokunacak herhangi bir adım da reddedildi.

Nahda Barajı (Rönesans) konusunda tüm tarafların çıkarlarını dikkate alan adil bir anlaşmaya varmak için müzakereleri iyi niyetle sürdürme gereğinin altı çizildi.

Mısır’ın talebi üzerine Arap Birliği’ne üye ülkelerin dışişleri bakanları düzeyinde geçtiğimiz hafta yapılan Nahda Barajı konulu olağanüstü toplantıya değinilerek, baraj konusundaki gelişmeleri takip etmek ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile tüm gelişmeleri koordine etmek üzere bir komite oluşturulmasına ilişkin görüşe vurgu yapıldı.

Toplantıda, Suudi Arabistan’ın Filistin davasına bağlılığı bir kez daha dile getirilerek, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulması ve Filistinli mültecilere geri dönüş hakkı sağlanmasına verilen destek ile İsrail’in tüm yasadışı politika, uygulama ve planlarının reddedildiği yinelendi.

Bakanlar Kurulu’nda, Yemen halkının ülkelerini geri kazanma mücadelesi ve üzerinde anlaşılan üç referansa göre kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşma çabalarına verilen desteğin süreceği dile getirilerek, BMGK’ya sorumluluklarını yerine getirme ve terörist Husi milislerin Suudi Arabistan’daki yerleşim birimlerine yönelik saldırılarını durdurmak için kararlı adımlar atma çağrısında bulunuldu.

Suudi Arabistan tarafından Almanya, Avrupa Birliği (AB) BM ve Sudan ile işbirliği içinde video konferans aracılığıyla düzenlenen ‘Sudan Ortaklık Konferansı’nda ifade edildiği gibi, Sudan geçici hükümetinin çabaları ve zorluklara rağmen üstlendiği ekonomik reformlar takdir edildi.

Toplantıda, yerel ve uluslararası açıdan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını konusunda yaşanan gelişmelerle ilgili raporlar gözden geçirilirken, ülkedeki koronavirüs hastalarına sağlanan sağlık prosedürleri ve alınan önlemler değerlendirildi.

Suudi Arabistan’ın, bu yıl Hac farizasını koronavirüs salgını nedeniyle ülkedeki çeşitli milletlerden olacak sınırlı sayıdaki katılımla gerçekleştirme kararına İslam ülkeleri ve uluslararası camiadan gelen destek için teşekkür ettiği ifade edildi.

İslam dininin temel prensiplerine göre zararlı şeyleri gerçekleşmeden önce önlemek gerektiğine atıfta bulunularak, bu kararın Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın bu yıl güvenli ve sağlıklı bir ortamda Hac yapılmasına yönelik endişesinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekildi.

Bakanlar Kurulu, hacılara hizmet veren ilgili tüm tarafların hazırlıkları ve kutsal yerlerdeki mevcudiyetleri ve hareketleri sırasında alınacak önlemler konusunda bilgi aldı.

Toplantıda, Suudi Arabistan ile Burkina Faso arasında sivil savunma konusunda işbirliğini öngören taslak mutabakat zaptı ile ilgili olarak karşı tarafla görüşmek üzere İçişleri Bakanı’na yetki verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerin ilişkin bir takım kararlar da alındı.

Şarkul Avsat