ABD’de yapılan araştırmaya göre para gerçekten mutluluk getiriyor

Makalenin başyazarı Jean Twenge, “Gelir ve mutluluk arasındaki bağlantı artık önceki yıllara göre daha yüksek” dedi.

Ünlü atasözü “Parayla saadet olmaz” diyor. Ancak parayla gelir arasındaki ilişkiyi inceleyen yeni bir araştırmaya göre, daha fazla para daha fazla mutluluk anlamına geliyor.

30 yaş ve üzeri ABD’lilerin 1972 ila 2016 arasındaki verilerinin değerlendirildiği çalışmada mutluluk ve gelir arasındaki korelasyonun yıllar içinde arttığı görüldü.

Emotion adlı hakemli bilimsel yayında yer verilen ve 44 bin 198 Amerikalının bilgilerinin incelendiği araştırmada, üniversite eğitimi almayan beyazların mutluluğunun sürekli azaldığı ortaya çıktı. Eğitim alan beyazların mutluluk seviyesi ise aynı kaldı.

Afro-Amerikalılar açısından farklı sonuçlar alınsa da para-mutluluk korelasyonu değişmedi. Üniversite eğitimi almayan siyahilerin mutluluğu 1972’den beri sabit kalırken, eğitimli siyahilerin mutluluğunun arttığı anlaşıldı.

Ayrıca geliri yüksek ailelerin mutlu olduğunu söyleme olasılığı geliri daha düşük olan aile bireylerinden yüzde 5 fazla çıktı.

Washington Post’a konuşan makalenin başyazarı Jean Twenge, “Gelir ve mutluluk arasındaki bağlantı artık önceki yıllara göre daha fazla” dedi.

Öte yandan bu çalışmanın, mutluluk ve para arasındaki ilişkiyi inceleyen bazı eski araştırmalarla ters düştüğü görüldü.

Örneğin Princeton Üniversitesi’nin 2010’da yaptığı bir çalışmada, gelirde meydana gelecek 75 bin dolardan fazla artışın, daha fazla mutlulukla ilişkili olmadığı ifade edilmişti.

Independent Türkçe