Mısır: Nahda Barajı müzakerelerinde ilerleme yok

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı Sözcüsü Muhammed es-Sebai yaptığı açıklamada üç ülkenin -Mısır, Etiyopya ve Sudan- su ve sulama bakanlarının 4 Temmuz itibariyle Nahda (Rönesans-Hedasi) Barajı ile ilgili üçlü bakanlık toplantılarına yeniden başladığını duyurdu.

Sebai Mısır Sulama Bakanlığı’nın Facebook resmi hesabından yayınlanan açıklamada şu anki Afrika Birliği (AfB) Başkanı sıfatıyla Güney Afrika’nın gözetimi altında gerçekleştirilen görüşmeye ABD, Avrupa Birliği (AB) ve Güney Afrika’dan gözlemcilerin, AfB Ofisi ve AfB Komisyonu temsilcileri ve AfB Ofisi’nden hukuk uzmanlarının katıldığını belirtti.

Sebai müzakerelerde her ülkenin Nahda Barajı’nın doldurulması ve işletilmesine ilişkin görüşünü sunduğuna ve şu ana kadar üç ülke arasında teknik ve yasal düzeylerde herhangi bir mutabakat sağlanamadığını söyledi.

Sebai, gözlemcilerin mevcut tecrübelerinden yararlanmaya ve gerekirse görüş ayrılıklarının yaşandığı noktalara ilişkin önerilerini almaya çalışmanın bir parçası olarak gözlemcilerin üç ülke ile yapacakları ikili toplantıları ayrı ayrı düzenleyerek müzakerelerin bugün tamamlanması üzerinde anlaşıldığını da sözlerine ekledi.

Şarkul Avsat