Suudi Arabistan Başsavcılığı

Suudi Arabistan’da 105 kişi hakkında işlem başlatıldı

Suudi Arabistan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, çeşitli sektörlerde yolsuzluk yaptığından ve rüşvet aldığından şüphelenilen kişiler hakkında soruşturma başlattı.

Komisyon’dan bir yetkili, kişisel çıkarları adına kamu malına zarar veren ve bu gerekçeyle iş pozisyonunu kullanan herkesin takip edildiğini belirterek, prosedürleri ihlal edenler hakkında gerekli olan tedbirlerin alınacağını söyledi.

Suudi Elektrik Şirketi’nde çalışan 3 çalışanın Fransız bir şirketten 535 bin euroya kadar rüşvet aldığı ve bu paranın gizlenmesi için başka bir ülkedeki banka hesabı için şirketin talebi üzerineymiş gibi hesap açtıkları tespit edildi. Bahsi geçen 3 çalışanın şirketin Fransa’daki genel merkezini ziyaretleri sırasında seyahat, konaklama ve yeme masrafları için yaklaşık 30 bin Euro aldığı ve Suudi Elektrik Şirketi’nin bilgisi olmadan buradaki yöneticilerle görüştükleri kaydedildi. İş pozisyonlarını kötüye kullanan bu çalışanlardan biri ise Suudi Arabistan içerisindeki tedarikçilerden 800 bin riyal rüşvet alarak, elektrik şirketiyle sözde tedarik sözleşmesi yaptı.

Komisyon ayrıca bir üniversitede 80 bin riyal rüşvet talebinde bulunan ve aynı zamanda üniversitenin işletme şirketleriyle yaptığı bir anlaşmada usulsüzlük yapan bir kişi hakkında işlem başlattı.

İskan Bakanlığı ile işbirliği halinde çalışan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu,  biri askeri sektörde ikisi ise İskan Bakanlığı’na bağlı şirketlerden birinde ‘gayrimenkul değerlendirme uzmanı’ olarak görev yapan toplam 3 kardeş hakkında soruşturma başlattı. Sağlık Bakanlığı’nda çalışan bir doktora ise, pandemi sürecinde alınan önlemleri hiçe sayarak yeni tip koronavrüs bulaşmış bir kişiyi kaçırmak suçlamasıyla soruşturmaya tabi tutuldu. Bir diğer olay ise Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan bir çalışanın yapılan her iş başvurusunda rüşvet alması konusu ile ilgili.

Komisyon ayrıca İçişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde, sokağa çıkma yasağı sırasında yabancı uyruklu kişilerden rüşvet talep eden bir çalışanın işini askıya aldı.

Gümrük Bakanlığı ile işbirliği içinde, kara limanlarından birinde dolandırıcılık ve rüşvet talep eden 5 gümrük memurunun işine son verildi. Bahsi geçen kişilerin emir ve talimatlara müdahale ederek ve 264 bin riyal tutarında rüşvet alarak, kaçakçılık yapan kişilere yardım ederek mesleklerini kötüye kullandığı aktarıldı.

Cumhuriyet Başsavcılığı’nda çalışan bir kişi de, arşivlerin kopyalanması karşılığında 110 bin riyal rüşvet almakla suçlandı.

Özel bir hastane sahibi olan bir kişi ise, koronavirüsten etkilenen özel sektör çalışanlarına destek sağlamak amaçlı yapılan paketten kar elde etmek adına verilen talimatları ihlal ederek 1,5 milyon riyal dolandırıcılık yapmakla suçlandı.

Suudi Arabistan’da Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu çeşitli sektörlerde görev yapan ve görevini ihlal eden yaklaşık 105 kişi hakkında işlem başlatarak, ülke genelindeki yolsuzlukla mücadelesini sürdürüyor.

Şarkul Avsat