Burkina Faso’daki bir toplu mezarda 180’nin üzerinde ceset bulundu

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından çarşamba günün yayınlanan bir raporda, Burkina Faso’nun kuzeyindeki Sahel Bölgesi’nde, Djibo şehrinde ortaya çıkarılan bir toplu mezarda 180’den fazla cesedin bulunduğu ve cinayetlerin muhtemelen hükümet güçleri tarafından işlendiği bildirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü konuya dair açıklamasında “Mevcut kanıtlar, hükümet güçlerinin kitlesel yargısız infaz olaylarına karıştığını gösteriyor” denildi. Hükümetten söz konusu olaylara karışanlardan hesap sorması talebinde bulundu.

Burkina Faso hükümeti de İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne verdiği yanıtta söz konusu iddialar hakkında soruşturma yapılacağını bildirdi.

Savunma Bakanı Cheriff Sy, cinayetlerin ordu kıyafetleri giyen ve çalıntı lojistik ekipman kullanan militan gruplar tarafından yapılmış olabileceğini söyledi. Sy açıklamasında “Halkın silahlı terörist gruplar ile ordu ve güvenlik güçleri arasındaki farkı bilmesi zor” ifadesini kullandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise önceki hak ihlalleri raporlarına dair soruşturma vaatlerine rağmen hükümetin şimdiye kadar çok az şey yaptığını belirtiyor.

Askerlerin eliyle işlenen ihlallere ilişkin raporların artmasıyla ilgili endişeler, Avrupa Birliği ve Sahel ülkeleri liderlerinin 30 Haziran’daki Güvenlik Zirvesi sırasında gündeme geldi. Zirvede insan hakları ihlallerine neden olanların ciddi cezalar alacağı konusunda uyarıda bulunuldu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporu, Djibo’daki cinayetlerin muhtemelen Kasım 2019 – Haziran 2020 tarihleri arasında meydana geldiğine işaret ediyor. Örgütün görgü tanıklarından aktardığına göre toplu mezardan çıkarılan cesetlerin tamamı erkek.

Raporda, toplu cesetlerin ana yollar üzerinde bulunan köprülerin altlarına veya Djibo çevresindeki tarlalara ve boş arazilere bırakıldığı belirtildi.

Burkina Faso, 2017 yılından bu yana El-Kaide ve DEAŞ ile bağlantılı militan gruplarla savaş halinde. Komşu Nijer ve Mali’yi de etkileyen çatışmalar yüzlerce sivilin ölümüne ve yaklaşık bir milyon kişinin yaşadıkları yerleri terk etmesine yol açtı.

Şarkul Avsat