Papa Francis

Papa, Libya’daki göçmen gözaltı merkezlerinde yaşanan ‘cehennemi’ kınadı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Libya’daki göçmen gözaltı merkezlerini toplama kamplarına benzetirken, ‘insanların orada yaşadığı cehennemin hayal edilmeyecek’ boyutta olduğunu söyledi.

Papa’nın bu açıklamaları, İtalyan Lampedusa adasına gerçekleştirdiği ziyaret sırasında geldi. Lampedusa adası Kuzey Afrika’dan tehlikeli bir yolculuğa çıkan göçmenlerin varış noktası olarak biliniyor.

Papa daha önce Libya’daki göçmen gözaltı merkezlerinin kapatılması çağrısında bulunmuştu.

Papa yedi yıl önce görevi devralmasından bu yana göçmenleri savunurken açıklamasında, “Bugün Libya’da olan bu… Bize revize edilmiş bir versiyon sunuyorlar” dedi.

Papa açıklamasında, “Evet, (Libya’da)  savaş devam ediyor ve biz onun çirkinliğini biliyoruz. Ancak insanların orada yaşadığı cehennemi hayal edemezsiniz” diyerek, Almancada toplama kaplarına atıfta bulunan bir kısaltma kullandı.

Birleşmiş Milletler, binlerce mülteci ve göçmenin Libya’daki silahlı gruplar tarafından kontrol edilen yaklaşık 20 resmi gözaltı merkezinde tutulduğunu iddia ederken, kaçakçılar tarafından işletilen merkezlerin sayısı ise bilinmiyor.

Şarkul Avsat