5 milyon Avustralyalı yeniden karantinaya alınıyor

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre dünya çapında hızla yayılan Kovid-19 salgını Avustralya’yı, dünya genelinde vaka sayısının 12 milyonu aştığı bir sırada beş milyon nüfusu ile ülkenin en büyük şehri olan Melbourne’de izolasyon tedbirlerini yeniden yürürlüğe koymaya mecbur bıraktı.

Avustralya yaklaşık dokuz bin vaka ve 106 ölüm ile hala ABD ve Brezilya gibi ülkelerin bilançosuna ulaşmaktan oldukça uzak olsa da Melbourne şehri, Kovid-19 salgınında yeni bir artışa tanık oluyor. Şehirde birkaç gündür her gün yaklaşık 100 vaka kaydediliyor. Bu da yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) kontrol altına alabilecek gibi görünen yetkililerin başarısız olduğuna işaret ediyor.

Vatandaşlar altı hafta boyunca olabildiğince evlerinde kalmalarına yönelik bir talimat aldı ve işe gitmek, spor yapmak ve temel malzemeler satın almak dışında evden ayrılmaları yasaklandı.

Spor kulüpleri ve sinema salonları kapılarını tekrar kapatmaya mecbur bırakılırken restoranların ve kafelerin dışarısı hariç yemek servisi yapması yasaklandı.

Victoria Eyaleti Başbakanı Daniel Andrews yaptığı açıklamada bunun tek çözüm olduğunu aksi takdirde “binlerce” vakanın kaydedilmesinin “olası” olduğunu vurguladı.

Dün yeni izolasyon tedbirlerinin yürürlüğe girmesine saatler kala Melbourne’de süpermarket rafları boşaltıldı.

Melbourne sakinlerinden Michael Albert konuya ilişkin, “Her ne kadar hayal kırıklığına uğratan bir karar olsada ben (karantinayı) destekliyorum. Ancak altı hafta sonra tutumumun ne olacağını bilemiyorum” açıklamasında bulundu.

WHO dün, dünya çapında vaka sayısının 12 milyonu aştığı bir sırada koronavirüsle mücadelede birlik olma çağrısında bulunmuştu. Vakaların yarısı ABD’de görüldü ve ABD ile Latin Amerika bölgesi virüsten en çok etkilenen bölgeler olarak kayıtlara geçti.

Her ülke vaka ve ölü sayılarını farklı yöntemler kullanarak hesapladığı için 12 milyon vaka gerçek vaka sayısının sadece bir kısmını temsil ediyor. Yaklaşık 6,3 milyon kişi, yani toplam vakaların yarısı iyileşirken 550 bin kişi hayatını kaybetti.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Birlik olmazsak salgının üstesinden gelemeyiz” ifadelerini kullanarak uluslararası toplum arasındaki “bölünmelerin” salgının devam etmesine katkıda bulunacağına dair uyarıda bulundu.

Aynı zamanda WHO bu sağlık krizi yönetimini değerlendirmek üzere uzmanlardan oluşan bir komite kurulacağını da duyurdu.

Şarkul Avsat