Pompeo’dan İran’a uygulanan silah ambargosunun süresinin uzatılması için çağrı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün yaptığı açıklamada İran’a uygulanan silah ambargosunun önümüzdeki ekim ayında sona ermeden önce uzatılması için uluslararası desteğin harekete geçirilmesini bir kez daha vurguladı.

Pompeo konuşa ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Dünya, İran’ın ticari hedefler doğrultusunda uzay programı inşa etme ve uzaya uydu gönderme iddiasına inanamayacak kadar zeki. Aslında İran bütün dünya ülkelerine zarar vermeyi ve daha fazla mahkumu ve kurbanı kontrolü altına almayı hedefliyor.”

Pompeo ayrıca ülkesinin önümüzdeki ekim ayında sona erecek olan İran’ın silah almasını ve satmasını engelleyen uluslararası kanunun süresinin uzatılması için uluslararası alanda destek toplamaya çalışacağını vurguladı.

Pompeo dün bir dizi yabancı gazeteci ile telefon üzerinden gerçekleştirdiği basın toplantısında ABD’nin “İran’ın silah ve füze edinmesine izin verilmediğinden emin olmak için dünyanın dört bir yanındaki müttefikleri ve ortaklarıyla, aynı şekilde Arap Körfezi, Avrupa ve diğer ülkelerdeki müttefikleri ile de sürekli iletişim halinde” olduğunu vurguladı.

Pompeo sözlerini şöyle sürdürdü:

“İran’ın Ortadoğu’daki eylemleri ve bölgeyi ve bütün dünya ülkelerini tehdit eden füze programı nedeniyle halen endişe duyuyoruz. Füze programı üzerinde çalışmayı sürdürerek uluslararası sistemi ihlal ediyorlar. Buradan hareketle biz, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ülkelerine, İran’a uygulanan silah ambargosu yasasının geçerlilik süresini uzatmak için birlik olma ve iş birliği yapma, aynı zamanda ABD’nin bu konuda gösterdiği çabaları destekleme ve bunu kendilerini İran tehlikesinden korumak için yapmaları çağrısında bulunuyoruz. ABD yönetimi Ortadoğu’da güvenliği ve istikrarı sağlamak, İran’la mücadele etmek ve silah edinmediğinden emin olmak için birçok şey yaptı ve yardım sağladı. Zira ABD, İran’ın dünyayı tehdit eden eylemlerini durdurmak için kullanımı Ortadoğu sınırlarını aşan silah ve füzelere yönelik yaptırımların süresinin uzatılması gibi birçok şey yaptı.”

Pompeo açıklamasını şöyle sürdürdü:

“ABD, İran’ın askeri üsler inşa etme hareketlerini, uzay programını ve Tahran yönetiminin ticari amaçlar doğrultusunda fırlattığını iddia ettiği ancak aslında gerçeğin oldukça farklı olduğu füzeleri ve uyduları takip ediyor. Zira İran, dünya çapında daha fazla kurban elde etmek için dünya genelinde füze menzilini denetlemek ve genişletmek istiyor.”

Şarkul Avsat