İran: Ukrayna uçağının düşmesine ‘insani hata’ neden oldu

İran Sivil Havacılık Örgütü, 8 Ocak’ta füzeyle düşürülerek, 176 kişiye mezar olan Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağıyla ilgili yeni hazırladığı raporda, uçağın radarın kontrol edilmesiyle ilgili bir ‘insan hatası’ nedeniyle düştüğü ifade edildi.

Raporda, “Hava savunma sistemi operatörü, düşmanca bir hedef olarak tespit ettiği noktaya, komuta merkezinden yanıt almadan füze fırlattı” denilirken, operatörün yeni bir pozisyona geçerken radar sistemindeki pozisyonu ayarlamayı unuttuğu da belirtildi.

Soruşturmaya ilişkin nihai olmayan rapora göre uçağa fırlatılan ilk füze, hava savunma sistemi operatörü tarafından Koordinasyon Merkezi’nden herhangi bir yanıt almadan fırlatıldı. Uçak, 30 saniye sonra ise ‘tespit edilen hedefin rotasının sürekliliği gözlemleyerek’ fırlatılan ikinci füzenin hedefi oldu.

8 Ocak’ta, Tahran-Kiev seferini gerçekleştirmekte olan Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağı Tahran’da havalandıktan kısa bir süre sonra düşürülmüş, uçak 9’u mürettebat 176 kişiye mezar olmuştu.

İran Devrim Muhafızları, olaydan üç gün sonra uçağın ‘yanlışlıkla’ vurulduğunu açıklamıştı.

Şarkul Avsat