İsrail’de binlerce kişi Netanyahu hükümetini protesto etti

İsrail’de binlerce kişi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini protesto etmek için başkent Tel Aviv’deki Rabin Meydanı’na akın etti.

Bölgede güvenliği sağlamak ve sosyal mesafe kurallarını izlemek amacıyla meydanda yaklaşık 300 polis görevlendirilirken, göstericilerin çoğu maske taksa da, 2 metrelik sosyal mesafeye çok da dikkat edilmedi.

Protesto, salgın nedeniyle gelirlerini kaybeden serbest çalışanlar, küçük işletme sahipleri ve eğlence sektöründe çalışan işçiler tarafından düzenlendi.

Gösteriye katılan öğrenci sendikaları da, salgın nedeniyle çok sayıda gencin işsiz kaldığına dikkat çekti.

Göstericilerden bazıları, ABD’de George Floyd’un polis tarafından öldürülmesiyle patlak veren ırkçılığa karşı küresel protestolara atıfla ‘Hadi nefes alalım’ yazılı afişler taşıdı.

İsrail, salgın nedeniyle Mart ortasında sert önlemler alarak, eğlence mekanları da dahil birçok faaliyeti kısıtladı. Ülkede, sadece hayati sektörlerde çalışanların işçilerin işlerine gitmesine izin verildi.

Hükümet, halkında ve ekonomik baskısı karşısında Mayıs ayı sonunda kısıtlamaları hafifletti. Ancak vakaların sayısı arttıkça, kulüpler, barlar, spor salonları ve halka açık havuzların kapatılması da dahil olmak üzere prosedürleri tekrar sıkılaştırdı.

Kendilerine izin verilen kamu görevlileri işsizlik ödeneği alırken, serbest çalışanların çoğu vaat edilen hükümet yardımı için aylar beklediğini dile getiriyor.

Protesto organizatörlerinden Shai Berman, İsrail radyosuna verdiği demeçte, “Biz ve hükümet arasında büyük bir güven krizi var. Biz, artan üzüntüsünü göstermek isteyen ve artık vaatlere inanmayan çok geniş bir kitlenin parçasıyız” yorumunda bulundu.

Berman, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Maliye Bakanı’nın gösterileri durdurma amacıyla görüşmek üzere davet ettiği aktivistler arasında yer aldı.

Bunun çok kibar bir girişim olduğunu dile getiren Berman, toplantıda sözü verilen yardım paketinin bir başlangıç ​​olduğunu ve bu konuda birçok boşluk olduğunu söyledi.

Berman’a göre Netanyahu toplantıda, “Size sunmak istediğimiz anlık ödemelerin hızlandırılması da dahil olmak üzere yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz” diyerek söz verdi.

İsrail Sağlık Bakanlığı’na göre geçtiğimiz Cuma günü bin 500’e yakın yeni koronavirüs vakası tespit edilirken, ülkedeki toplam vaka sayısı 36 bini aştı.

Ancak dün yeni vakalara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Şarkul Avsat